Cursus EHBO bij kinderongevallen

Op 10 mei start in de Scheppingskerk te Leiderdorp een cursus EHBO bij kinderongevallen. De cursus duurt vier avonden en is bedoeld voor ouders en voor mensen die professioneel met kinderen werken. Een breed scala van onderwerpen komt aan bod; kleine ongevallen zoals een bloedneus, insecten- en dierenbeten, wat te doen als een kind valt en tandletsel heeft? Maar ook hoe te handelen bij verslikkingen, botbreuken, kneuzingen, brandwonden, een val op het hoofd en wondverzorging. Aandacht is er ook voor het (acuut) zieke kind. Er wordt ook praktisch geoefend: met het aanleggen van mitella’s en wondverbanden, maar ook hoe te handelen bij verslikken en reanimatie (mond op mond beademen en geven van hartmassage). Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale kinder reanimatiepoppen.

De cursus wordt gegeven door Marianne van der Voorst, als gespecialiseerd (IC)verpleegkundige werkzaam in het LUMC. Marianne is 2e graads leraar verpleegkunde en is jarenlang verbonden geweest aan de specialistische opleidingen van het LUMC. Zij heeft in het verleden onder meer de cursus Kinder IC ontwikkeld en geïmplementeerd.

Volgens Marianne denken mensen vaak ten onrechte dat globale kennis van EHBO ook volstaat bij kinderongevallen: “Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Ze verschillen fysiek op meerdere punten van volwassenen. Bij de hulpverlening aan kinderen moet je met deze aspecten rekening houden. Bij kinderongevallen zie je vaak dat deze gerelateerd zijn aan de leeftijd en ontwikkelingsfase waarin een kind zich op dat moment bevindt. Kinderen verkennen en ontdekken de wereld nu eenmaal om hen heen. Dat maakt kinderen kwetsbaar. Jaarlijks overlijden er nog te veel kinderen ten gevolge van een ernstig ongeval. Veel van deze ongevallen vinden plaats in en om het huis. Preventie van ongelukken is van groot belang, maar natuurlijk kun je als ouder niet alles voorkomen. Dan is het van belang dat je weet wat je moet doen. In situaties zoals verstikking of verdrinking kan een helpende actie van omstanders levensreddend zijn”.

De cursus wordt gegeven van 19.45 uur tot 22.00 uur op maandag 10, 17 & 24 mei en op woensdag 2 juni. De kosten bedragen € 87,50, inclusief het cursusboek kinder-EHBO van het Oranje Kruis. Nadere informatie en opgave kan bij ZorgBeter/Opleiding en advies 071-5013806 of info@zorgbeter.nl.

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×