Leidse raadsleden willen zwangerschapsverlof

Donderdagmiddag heeft een zestal Leidse gemeenteraadsleden in Den Haag een petitie aangeboden aan de vaste kamercommissie voor BZK. De raadsleden drongen bij de kamerleden aan op een regeling voor zwangerschapsverlof voor volksvertegenwoordigers.

 

Leiden heeft veel jonge, vrouwelijke raadsleden, maar dat heeft soms negatieve gevolgen. Het ontbreken van een verlofregeling bij zwangerschap en bevalling heeft het afgelopen jaar namelijk een zware wissel getrokken op de Leidse gemeenteraad: zes van de 39 raadsleden was of is zwanger. De fractie van GroenLinks spant de kroon met drie van de zes, D66 miste twee van de vijf raadsleden (één van die twee was de nieuwe vader)en de PvdA heeft één van de acht moeten missen.

De situatie zorgt volgens de raadsleden niet alleen voor lege stoelen, maar ook voor ontbrekende stemmen, een stuk meer werk voor de overgebleven fractiegenoten en een schuldgevoel bij de bevallende vrouwen. “Alle zes de vrouwen zitten toevallig in Leidse coaltiepartijen. We hebben het geluk gehad dat niet iedereen tegelijk zwanger was, anders zouden we zelfs de meerderheid in de gemeenteraad kwijt zijn geweest”, aldus Arjan Stoffels, vader van een piepjonge D66-baby. “De tijd dat vrouwen hun ‘congé’ kregen als zij trouwden en kinderen kregen, hebben wij gelukkig achter ons gelaten”, stelt Marije van den Berg van de PvdA. “Hoe is het dan toch mogelijk dat dit wel de consequentie is van de slechte arbeidsvoorwaarden voor volksvertegenwoordigers? Als je wilt dat fracties een goede afspiegeling zijn van de bevolking, dan zul je obstakels weg moeten nemen die de pluriformiteit van de volksvertegenwoordiging in de weg staan. Je moet dus ook zwangerschapsverlof faciliteren. We willen immers niet dat gemeenteraden bestaan uit mannelijke blanke vutters”.

In de Tweede Kamer blijkt een twee-derde meerderheid voorstander te zijn van een grondswetswijziging.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×