Roel van Opdorp, trainer Bram Wassenaar en Richard Pleeth na de finish in Sittard. (Foto: Leiden Atletiek).

Tweemaal brons voor Junioren Leiden Atletiek

Bij de Nederlandse atletiekkampioenschappen voor junioren in Sittard hebben twee atleten van Leiden Atletiek een bronzen medaille behaald. Roel van Opdorp en Richard Pleeth hebben dezelfde trainer en liepen allebei op het NK de 800 meter, maar wel in een verschillende leeftijdscategorie.

Roel van Opdorp uit Bodegraven was bij de B-junioren zowel op de 800 als op de 1500 meter medaillekandidaat, maar omdat op beide afstanden series en finale gelopen worden, koos hij voor de 800 meter. Vrijdagavond werd de 17-jarige VWO-scholier 2e in zijn serie en plaatste zich daarmee voor de finale op zaterdag. In die finale op zaterdag moest hij topfavoriet Martijn Bartelson voor laten gaan, maar zijn tijd van 1.58.16 was voldoende voor de 3e plaats. In februari won hij op de 1500 meter al brons bij het NK indoor in Gent.

Even later kon trainer Bram Wassenaar een tweede bronzen medaille verwelkomen bij de oudere A-junioren. In tegenstelling tot die van Roel was op een medaille voor Richard Pleeth niet gerekend. De Voorschotenaar loopt namelijk vooral langere afstanden en had zich in principe ook aangemeld voor de 5000 meter. Hoewel hij slechts tweemaal een 800 meter had gelopen, waarvan eenmaal in een estafette, besloot hij zich ook voor deze afstand op te geven. Na winst in de series begon het besef te komen dat hier wel eens een verrassing in zou kunnen zitten. Tussen de 800 meter specialisten bleef de ‘gelegenheidsloper’ ook in de finale overeind. Wat heet, achter topfavoriet Maarten van Baardwijk vocht Richard mee om de overige medailles en trots mocht de Britse scholier het brons in ontvangst nemen. Zijn tijd van 1.56.94 betekende natuurlijk ook een dik persoonlijk record. De 5000 meter op zondag liet hij wijselijk maar schieten.

Een persoonlijk record was er ook voor Lukas van de Storm op de 400 meter (52.40). Door een fout van de organisatie bij het indelen van de series mocht Lukas op zondag nogmaal aantreden, maar de Leidenaar verbeterde zich niet meer. Op zijn hoofdafstand, de 800 meter, wist hij zich net niet te plaatsen voor de finale. Wel in de finale liep Marina Schoenmakers uit Oegstgeest. Na een minder jaar is de frêle sprintster weer op de weg terug. In Sittard werd ze 7e op de 100 meter in 12.84, nadat ze in de series 12.71 had gelopen. Polsstokspringster Yvonne Blok uit Warmond bleef 5 centimeter onder haar persoonlijk record en daarmee als 5e bij de B-junioren buiten de prijzen.