Beeldhouwer grootste landschapskunstwerk overleden

De Leidse beeldhouwer Frans de Wit is afgelopen donderdag op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek. Dat maakte zijn familie maandag bekend. De Wit maakte onder meer het grootste landschapskunstwerk in Nederland. Dat is de Klimwand in recreatiegebied Spaarnwoude.

De zogeheten ‘Klimwand en Schijf in Grofpuinheuvel’ in Spaarnwoude (1986-1992) bestaat uit 178 betongietsels van rotswanden uit de Ardennen. Daar kunnen sportklimmers op oefenen. Daarnaast staan twee schijven met een diameter van twaalf meter op een grofpuinheuvel met daartussen een smalle trap die naar de top van de heuvel loopt. Het kunstwerk was lange tijd te zien in de leader van het tv-programma Van Kooten en De Bie’s Krasse Knarren.

Ook is De Wit verantwoordelijk voor het historisch laagste punt van Nederland. Hij maakte het ‘Vierkant eiland in de plas’ in Rotterdam, dat ruim zeven meter onder NAP ligt. Het is een kunstmatig eiland van 52 bij 52 meter en is toegankelijk voor publiek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×