Inloophuis Psychiatrie bestaat 20 jaar

Al 20 jaar lang bevindt zich op het Rapenburg de meest gezellige huiskamer van Leiden: het Inloophuis Psychiatrie. Het inloophuis werd begin jaren tachtig opgericht door een samenwerking van dominee Anton Dronkers, enkele studenten en cliëntenorganisaties. De wortels van het Inloophuis liggen in de antipsychiatrische beweging. Aan (ex)-psychiatrische patiënten werd een behandelvrije en ondersteunende voorziening geboden, waarbij de behoeftes van de cliënten centraal stonden.

De werkwijze van het Inloophuis is in een aantal opzichten uniek. Er wordt grotendeels gewerkt met vrijwilligers, er wordt niet aan behandeling gedaan en van de bezoekers wordt verwacht dat er, naar vermogen, wordt meegewerkt om de tent draaiende te houden. Toch is er een redelijk professionele organisatie opgebouwd, die in staat is al 20 jaar open te zijn als de reguliere GGZ-zorg gesloten is. Het Inloophuis is als enige, laagdrempelige, maatschappelijke opvangvoorziening in Leiden ’s avonds, het weekend en op feestdagen geopend.

Dat er behoefte is aan ontmoetingsplek als het Inloophuis blijkt wel uit het feit dat er dagelijks zo tussen de 20 en 50 bezoekers aanwezig zijn. Bij bijzondere gelegenheden loopt dit al snel op naar meer dan 100. De inlopers kunnen een kopje koffie drinken, een praatje maken, tv kijken, internetten of een spelletje doen. Niets hoeft, veel mag, maar de bezoekers kunnen vooral zichzelf zijn.

Het doel van het Inloophuis Psychiatrie is om mensen met psychische problemen in het heden en/of verleden een plek te bieden waar zij zich thuis voelen en waar ze gehoor vinden voor hun problemen en hun kwetsbare positie. Het Inloophuis heeft een unieke positie binnen het palet van opvang in Leiden. Het is onafhankelijk. De charme is de kleinschaligheid en de genschijnlijke, pretentieloosheid van de organisatie.

Om het 20 jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij te laten gaan zijn er een aantal activiteiten georganiseerd. Op woensdag 22 september is er om 20.00u een gratis live optreden van The Attractions in het Inloophuis. Op vrijdag 24 september wordt er in het Academiegebouw aan het Rapenburg een symposium gehouden met als titel “Maatschappelijke zorg, wiens zorg is dat?”. Dat begint om 13.30u. Tevens wordt deze middag het boek “Een te gekke plek, 20 jaar Inloophuis Psychiatrie Leiden” aangeboden.

Op zaterdag 25 september is er een groot feest voor alle (oud) vrijwilligers, medewerkers en bezoekers van het Inloophuis in Augustinus, Rapenburg 24. Aanvang 20.00u.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×