Gluren onder burqa's in universiteitsbieb

Het leek zo’n aardig idee van architect Hans Ruijssenaars. Om de transparantie van de centraal gelegen bibliotheekruimte van de nieuwe Rechtenfaculteit te vergroten, liet hij het plafond boven de boekenkasten op de begane grond maken van een soort rooster. Dan kon je van de eerste verdieping met stellingen leuk naar beneden kijken – en van beneden uiteraard naar boven. Universiteitsweekblad De Mare opent deze week met dit, op het eerste gezicht, onschuldige artikel. “Helaas is de consequentie van dit principe niet helemaal doorgedacht, want wie van de begane grond naar boven kijkt, kijkt bij een vrouw in rok of jurk die boven hem staat zo tegen de string, dan wel Hema-slip aan. De ironie wil ook nog eens dat op die eerste verdieping de boeken over islamitisch recht staan, een sectie die ongetwijfeld vaker wordt geraadpleegd door vrouwen in jurk of burqa dan de rest van de bibliotheek,” zo meldt De Mare.

Mannen die zie zich verheugden over het onder-rokjes-gluur-plafond van de nieuwe rechtenbibliotheek moeten snel zijn met het scoren van hun visueel genot. In samenwerking met de architect werkt de faculteit inmiddels aan een oplossing van het probleem.

Bij Rechten realiseerden ze zich onmiddellijk dat de bibliotheek om geheel verkeerde redenen wel eens een enorme attractie kon worden en er werd contact opgenomen met de architect. Voorlichter Jeroen Maarschalkerweerd: ‘Kennelijk hebben we dit gemist toen de bouw nog in de planningsfase was. Op papier zien dingen er toch anders uit dan in het echt. Wat de oplossing zal worden weten we nog niet precies, maar dat die roosters worden afgedekt staat vast.’

Joep Damstra, rechterhand van Ruijssenaars en uitvoerend architect van het project, is inmiddels in gesprek met de faculteit, zo bevestigt hij: “Als er een probleem is, proberen we er wat aan te doen. We gaan niet star vasthouden aan onze tekeningen als blijkt dat er serieuze praktische bezwaren zijn. We zullen er in ieder geval wel voor zorgen dat de uiteindelijke oplossing past in het karakter van de ruimte.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×