Afgelopen zondag hielden diverse raadsleden voor het eerst een politiek spreekuur in de Leidse Hout. (Foto: Bram Pater).

Spreekuur raadsleden boekt succes

Op een zonovergoten terras ging op 10 oktober het spreekuur van de gemeenteraadsleden in het theehuis De Leidse Hout van start. Hoewel het aantal inwoners dat op de koffie ging nog beperkt was, zat de stemming er meteen goed in. Indringende vragen, een luisterend oor en tot slot een goede discussie.

Bestemingsplannen, het Masterplan Noordman, De RijnGouweLijn, parkeerproblematiek in de binnenstad, inspraak en valkuilen voor (brom-)fietsers waren de onderwerpen die over tafel gingen. Na afloop maakten de raadsleden afspraken over vervolgacties.

In een boeiend betoog legde een buurtbewoner uit Leiden Noord uit dat de gemeente Leiden dringend fiets- en bromfietsproblemen moet aanpakken. Gevaarlijke kruispunten, foutieve verkeersborden en onduidelijkheid voor weggebruikers moeten opgeruimd worden, was de conclusie. Diezelfde middag zou wethouder Hessing van Verkeer hierover nog worden geïnformeerd door zijn partijgenoot.

Verkeersproblematiek en in het bijzonder parkeerproblemen voor gehandicapte stadgenoten is en blijft een heikel punt. Inwoners met een invaliden-parkeerkaart kunnen met het huidige Leidse parkeerbeleid nog steeds niet goed hun weg door de stad vinden. Een Leidse hardloper die zondagmorgen langs het bordje ‘politiek spreekuur’ snelde, was zo enthousiast over het initiatief van de raadsleden, dat hij ter plekke de aandacht vroeg en kreeg voor dit probleem. Frederik Zevenbergen en Jos Posthuma zegden toe dit op korte termijn onder de aandacht van de wethouder en de gemeentelijke dienst te brengen.

Al eerder die week was tijdens de hoorzitting met buurtcomités een ernstig verwijt aan het adres van de gemeentelijke ambtenaren naar voren gekomen. ‘Inspraak wordt niet serieus genomen’ en ‘veel verzandt in papier, plannen en bureaucratie’. Een dringende oproep werd gedaan om voor dak-en thuislozen 24-uursvoorzieningen te treffen voordat het winter wordt. Daarmee verdwijnt ook overlast voor winkeliers en bewoners. Dit leidde al tot vragen dinsdag jl in de gemeenteraad en een toezegging van de verantwoordelijk wethouder.

Tenslotte kwam ook een Leidse dame melden nu eens tevreden te zijn over de gemeente. Het geluidsarme asfalt op de Rijnsburgerweg scheelt een hoop nachtrust en het gehele project is binnen de geplande tijd afgewerkt. Het kan dus ook wel goed in Leiden!

Initiatiefnemers Bernard Stöxen en Jos Posthuma kijken uit naar de tweede bijeenkomst. “Binnenkort staat de gemeentebegroting op de agenda, dus dan verwacht ik wel wat belangstelling van de Leienaars op zondag 24 oktober”, zegt laatstgenoemde.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×