Expositie Janus Dousa

Ter herdenking van de 400e sterfdag van Janus Dousa wordt nog tot en met dinsdag een kleine expositie gehouden in de vitrine bij de entree van het Gemeentearchief van Leiden e.o. aan de Boisotkade 2a. De expositie is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek, het Stedelijk Museum De Lakenhal en het Gemeentearchief van Leiden e.o., die boeken, penningen, gravures en archivalia beheren over het leven en werk van Janus Dousa. Ook heeft de Graaf van Limburg Stirum te Noordwijk, een nazaat van Jan van der Does, een bruikleen ter beschikking gesteld.

Jan van der Does, heer van Noordwijk, geboren te Noordwijk op 5 december 1545, was ondermeer bevelhebber van de stadsverdediging tijdens het beleg van Leiden in 1574 en was vervolgens betrokken bij de stichting en de opbouw van de Leidse Universiteit, die hij vanaf 1575 gedurende bijna 30 jaar als curator meebestuurde. Als erkend humanist (Janus Dousa) wist hij vooraanstaande geleerden aan te trekken. Vanaf maart 1585 vervulde hij tevens de functie van bibliothecaris van de Universiteit. Zelf publiceerde hij talrijke geschriften, zowel in proza als in dichtvorm, voornamelijk in het Latijn. In 1591 werd Van der Does benoemd tot raadsheer in de Hoge Raad en vestigde hij zich te Den Haag. Daar overleed hij op 8 oktober 1604 en werd hij vervolgens op 12 oktober begraven.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×