Schuren in de polder; een olieverfdoek van landschapschilder Arend Jan van Driesten.

Boek en expositie over Leidse landschapschilder

Van 17 december 2004 tot 3 april 2005 wordt er in Stedelijk Museum De Lakenhal een expositie gehouden van landschapschilder Arend Jan van Driesten (1878-1969). De expositie is gekoppeld aan de verschijning van de monografie “zoo innig Hollandsch” over Van Driesten. Deze wordt op 17 december officieel gepresenteerd aan burgemeester Lenferink. In de eerste helft van de vorige eeuw werkte er in en om Leiden een groep schilders, aangeduid als de Leidse Impressionisten of ook wel de “Leidse School”. Arend Jan van Driesten wordt wel beschouwd als de nestor van de deze groep.

Van Driesten woonde en werkte aanvankelijk in Renkum, Gulpen, Noorden, Eefde en vanaf 1914 in Leiden. Met zijn kunstvrienden Karel de Boer, Chris en Laurent van der Windt, Lucas Verkoren en Alex Rosemeier maakte hij vaak lange tochten door het Zuid-Hollandse landschap. Eerst te voet en later, in betere tijden, per fiets. Vaak lieten zij zich inspireren door boerderijen, polder- of dorpsgezichten in de omgeving van Noordwijkerhout, Gouda, Pijnacker, Wassenaar, Leidschendam, Hazerswoude, Leimuiden en Nieuwkoop.

Een groot deel van het werk van Van Driesten werd door de vermaarde Haagse kunsthandel Boussod Valadon & Cie verkocht naar Engeland, Canada en de Verenigde Staten. Voor deze kunsthandel was van Driesten een van de kunstenaars die in het begin van de 20e eeuw moesten zorgen voor opvulling van de opdrogende productie van de Haags School.

Het onderzoek voor de monografie is gedaan door kunsthistorica Drs. Marina van Dongen. Haar onderzoek heeft aangetoond dat Van Driesten werd bewonderd door zijn Leidse en Haagse collega’s. Nog altijd is zijn werk gewild bij verzamelaars in binnen- en buitenland.

Het boek is verkrijgbaar door overmaking van € 42,50 (incl. € 3,= verzendkosten) op bankrekening 56.70.45.269 t.n.v. de Stichting Kunstkring Groenoord en vanaf 17 december ook bij Boekhandel Kooyker, Breestraat 93, Stedelijk Museum De Lakenhal, Kunsthandel Art Deco aan de Morsstraat 47, Lijstenmakerij Deviré, Middelstegracht 89 en Galerie Zoeterijn, Hoge Rijndijk 51 in Zoeterwoude Rijndijk.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×