Leidenaar verzint nieuw woord tegen geweld

‘Vriespect’ is het nieuwe woord voor geweldloos. Dat maakt de stichting SOS Kinderdorpen woensdag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Snowworld. Het woord is bedacht door de 13-jarige Michael Roodakker uit Leiden. Hij deed mee aan een wedstrijd van SOS Kinderdorpen. Jongeren tot 18 jaar werden gevraagd een woord in te sturen waarvan zij vinden dat dit het tegenovergestelde van het woord ‘geweld’ betekent.

In de regels van de wedstrijd stond onder meer dat het woord ‘geweld’ niet in het nieuwe woord moest zijn te zien. Het woord moest echt nieuw zijn en wordt daarom mede beoordeeld door een lexicograaf van Van Dale en cabaretier Sanne Wallis de Vries. De deelnemers aan de wedstrijd hadden een maand de tijd om hun zelfverzonnen woord of eventueel een foto in te sturen die het tegenovergestelde van geweld moest uitbeelden.

‘Vriespect’ staat nu tegenover geweld zoals ‘liefde’ tegenover ‘haat’ staat en ‘vrede’ tegenover ‘oorlog’. Het woord is een samentrekking van ‘vriendschap’ en ‘respect’. Of het woord ook echt gebruikt zal worden, is nog onduidelijk.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×