Zes aanhoudingen na spoor van vernieling

De Politie Hollands Midden heeft in de week van 7 tot en met 11 februari zes mannen van 17 en 18 jaar uit Hazerswoude-Rijndijk aangehouden wegens een hele reeks vernielingen. Deze werden gepleegd in januari 2005 en december 2004. Naar aanleiding van diverse vernielingen die werden gepleegd in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 januari is de politie een groot onderzoek gestart naar de daders. De politie kreeg die nacht een melding dat een groep jongeren schreeuwend en stenengooiend door het dorp trok.

De politie constateerde een serie vernielingen en ging direct met vijf politiemedewerkers op onderzoek uit. In het onderzoek werden diverse getuigen gehoord, aangiften opgenomen, vernielingen in kaart gebracht en een buurtonderzoek gehouden. Van een beveiligingscamera werden beelden bekeken waarop daders van een vernieling bij een bankgebouw te zien waren. Volgens verklaringen van de verdachten werden de vernielingen gepleegd na een feestavond. Op de Rijndijk werden drie bushokjes ingegooid en een politieauto liep schade op door een steen. Van een personenauto, die geparkeerd stond ter hoogte van de Hoogvliet, werd de buitenspiegel afgetrapt. Op het Frederik van Eedenplein werd de toegangsdeur (voor- en achterzijde) van het gemeentehuis vernield; de verdachten hadden een fietsenrek losgetrokken en tegen de schuifdeur gegooid. Op dit plein werd ook de deur van een bankgebouw vernield. Ook sneuvelde een lichtmast. Op de Gemeneweg werd een vierde vernield bushokje aangetroffen.

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 januari zou de groep ook al met stenen hebben gegooid naar verkeerslichten en verkeersborden. Naast bovengenoemde vernielingen zijn de verdachten ook gehoord over de vernieling van een ruit van een politieauto (begin december 2004), een vernieling aan het gemeentehuis en de vernieling van een personenauto aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn eerder dit jaar.

Tegen de verdachten wordt proces verbaal opgemaakt. De verdachten zijn inmiddels weer heengezonden, maar zullen zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×