TAGGED is iedere avond te zien vanaf de straat van 19.00 uur tot 00.00 uur. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag  van 19.00 tot 22.00 uur is Scheltema geopend voor de presentatie van twee videofilms van Geert Mul.

Multimediaproject van Geert Mul in Scheltemacomplex

TAGGED is het eerste project van Stedelijk Museum De Lakenhal in het nieuwe cultuurgebouw Scheltema (Marktsteeg 1, Leiden, hoek Oude Singel, tegenover de Leidse Schouwburg) in Leiden. Multimedia kunstenaar Geert Mul speelt in deze installatie met symbolen van de straat en stedelijke cultuur. Tot en met 20 maart transformeert hij de gevel van Scheltema elke avond met van binnenuit geprojecteerde digitale beelden tot een zinderend beeld- en kleurenspel. Voor TAGGED werkte Geert Mul samen met kunstenaar Maarten van Maanen en jongeren uit Leiden en omstreken, die zich met graffitikunst hebben bezig gehouden. De graffititags die zij hebben verzameld en gefilmd, heeft Mul in deze installatie verwerkt. Hij gebruikt de gevel van Scheltema letterlijk als beelddrager voor hedendaagse stadscultuur. Maarten van Maanen heeft op enkele raampartijen iconen uit de Leidse geschiedenis en hedendaagse cultuur verwerkt. Dit werk is ook overdag zichtbaar.

Met het plaatsen van een tag, eigent de schrijver zich een anonieme stedelijke ruimte toe. En zo doet Mul dat ook met Scheltema. TAGGED gaat niet letterlijk over tags en graffiti, maar laat de schoonheid van beweging en kleur zien. Het contrast tussen het stoere vroeg-industriële gebouw en het spontane en provocerende van graffiti, maakt van de gevel van Scheltema een spetterend en kleurrijk geheel.

Videofilms Mul tijdens speciale avondopenstellingen in Scheltema
In dezelfde periode zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 19.00 en 22.00 uur in Scheltema (ingang Marktsteeg 1) twee videofilms van Geert Mul te zien: “La Derive” en “Transfers Points”. De toegang is vrij.

Geert Mul
Geert Mul (Alphen a/d Rijn 1965) studeerde aan de Kunstacademie van Arnhem en specialiseerde zich daar in computeranimatie. Hij was een van de eerste VJ’s (video-jockeys) en wordt internationaal gewaardeerd als multimedia kunstenaar. Hij staat bekend om zijn dynamische installaties, bestaande uit projecties, geluid, elementen uit film, muziek en subcultuur. Al meer dan tien jaar onderzoekt hij de mogelijkheden om beeldverzamelingen te structureren en te combineren in (interactieve) installaties. Hij bouwt niet alleen de hardware, maar ook de software die daarvoor nodig is. Voor elke gelegenheid en elk project past hij de manier van presenteren, inhoud en sfeer van zijn installaties aan.

De 19de eeuwse dekenfabriek Scheltema, op een steenworp afstand gelegen van De Lakenhal heeft een nieuwe culturele bestemming. Het Stedelijk Museum De Lakenhal, de VeenFabriek en de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden presenteren in dit gebouw vanaf 2005 activiteiten op een breed gebied van actuele kunst. De Lakenhal zal op deze nieuwe locatie van zich doen spreken met bijzondere presentaties van hedendaagse (beeldende) kunst.

TAGGED werd georganiseerd in het kader van Verhalen van Leiden, een driehoekssamenwerking tussen de Leidse Schouwburg (Wensput), Stedelijk Museum de Lakenhal (TAGGED) en De VeenFabriek (WEEF!). Verhalen van Leiden is een onderdeel van Verhalen van Steden, een samenwerking van 7 Zuid-Hollandse gemeenten en de Provincie om de eigen historie toegankelijk te maken bij een breed en nieuw publiek als onderdeel van het landelijke Actieprogramma Cultuurbereik.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×