Casema verliest hoger beroep

Kabelmaatschappij Casema mag de tarieven voor de gemeente Leiden alleen verhogen als de gemeente daar zelf haar goedkeuring voor geeft. De kabelaar heeft in hoger beroep opnieuw het loodje moeten leggen tegen de gemeente Leiden. In de zomer van 2004 besloot Casema de kabeltarieven voor de Leidse kijkers en luisteraars te verhogen. Dat was tegen het zere been van Leiden, dat op 8 oktober in een kort geding wees op de gemaakte afspraken tussen gemeente en kabelaar: in de vakantie mogen geen tariefswijzigingen doorgevoerd worden en tariefswijzigingen zijn alleen mogelijk nadat Casema toestemming krijgt van de gemeente.

De laatste afspraak maakte deel uit van de verkoop van het gemeentelijke kabelnet aan Casema in 1992. Het kort geding werd gewonnen door Leiden, maar Casema ging in hoger beroep. Het gerechtshof heeft nu de gemeente Leiden (opnieuw) in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de jaarlijkse tariefsverhoging – in de praktijk telkens per 1 januari – door Casema verplicht moet worden voorgelegd aan de gemeente.

De uitspraak is overigens niet van toepassing op het kabelnet in de Merenwijk. Toenmalig eigenaar Stichting Kabelnet Merenwijk verkocht het kabelnet zes jaar geleden aan Casema, maar de afgesproken periode voor gereduceerde tarieven is daar voorbij. Merenwijkkijkers en -luisteraars betalen inmiddels beduidend meer dan de rest van Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×