Leiderdorpse apotheker loopt halve marathon voor vrede

Elf jaar na de verschrikkelijke volkerenmoord van 1994, die het leven kostte aan bijna een miljoen Rwandezen, zal op 15 mei in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, de eerste Internationale Marathon voor de Vrede worden gelopen. Guusta Huizer-Boehmer, apotheker in Leiderdorp en lid van de Alecto Business Club, is er bij. ,,Toen ik erover hoorde, dacht ik: daar wil ik naartoe.’’ Via de marathon in Kigali wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het vredesproces in het Afrikaanse land en morele steun gegeven aan de weduwes van de genocide in Rwanda. En dat is precies wat Guusta Huizer-Boehmer met haar deelname aan het loopevenement voorstaat. ,,Ik wil die vrouwen een hart onder de riem steken. Aan hen laten weten dat ik als medewereldburger in gedachten bij hen ben en hen wil stimuleren om in hun land een vredige samenleving op te bouwen.’’

Die opvatting ligt in het verlengde van de doelstellingen van Soroptimist International of Europe, de organisator van de marathon. Soroptimist International, een serviceorganisatie van vrouwen die werkzaam zijn in beroep of bedrijf, streeft onder meer naar het bevorderen van vrede en het verlenen van hulp aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld.

Tien jaar geleden kwam de Leiderdorpse voor het eerst met vrouwen uit Rwanda in contact tijdens het Forum van de VN vrouwenconferentie in Peking. ,,Zij vertelden daar hun verhaal. Dat ze hun rechten hadden verloren aan de familie van hun omgebrachte mannen. Dat zij, omdat hun mannen waren omgebracht, rechteloze burgers waren geworden en dat zij niet zelfstandig konden leven. Deze vrouwen waren daar om te pleiten voor gelijke rechten van vrouwen en mannen in hun land. Ik was daarvan zeer onder de indruk.’’

Naast morele steun gaat het straks bij het internationale sportevenement in Kigali eveneens om financiële steun. Ook de kinderen, vooral kansarme kinderen, worden betrokken bij dit evenement. Met name onder hen zou sport gestimuleerd moeten worden. Soroptimistclubs in Rwanda selecteren de kinderen die in aanmerkingen komen voor sponsoring. Die bestaat uit het kleden van de kinderen met een T-shirt en short. Voor de tien snelste jongens en meisjes is een geldprijs beschikbaar gesteld. Dat geld zal gebruikt worden voor schoolgeld, schriften en boeken. ,,Ik vind het leuk dat er kinderen bij betrokken zijn’’, benadrukt Guusta Huizer-Boehmer. ,,Als je aan hen iets kan overbrengen van het belang om respect te hebben voor elkaar dan is dat prachtig.’’

Het startschot op 15 mei is nog ver weg, maar ze is al enige tijd bezig met de sportieve voorbereiding. ,,Ik ben geen marathonloper’’, geeft ze aan. ,,Ik liep tot voor kort elke week een kilometertje of 10. Nu ben ik begonnen met trainen. Driemaal in de week. Twee keer kort en eenmaal ‘steeds verder’. Ik zit nu op de 15 km, dus daar moet nog wat bij. Ik vind het wel een uitdaging om die halve marathon te halen. Maar: ik ben ook wel zo nuchter dat als het daar ter plekke echt niet gaat dat ik dan niet koste wat kost doorga. Het gaat of het gaat niet … snappie. Ik ben per slot van rekening een 55-plusser.’’

Wilt u een kind (of meerderen) sponsoren dan kunt u uw bijdrage van 25 euro per kind overmaken op Nummer 3119194 t.n.v. Unie Soroptimistclubs, Evenementen te Amsterdam, onder vermelding van “kind Kigali/Leiderdorp”.

Dit artikel is eerder verschenen in de Alecto Koerier van de Leiderdorpse hockeyvereniging Alecto.

Advertentie

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×