Wireless Leiden gaat Turkije helpen met draadloos internet

Een Turkse delegatie van politici, zakenmensen en journalisten onder leiding van staatssecretaris Omer Dincer en de gouverneur van de Turkse provincie Karaman heeft met Wireless Leiden de mogelijkheden verkend voor het opzetten van een draadloos WiFi-netwerk in Turkije naar Leids voorbeeld. Hierbij waren ook burgemeester Lenferink, wethouder Geertsema en Tweede-Kamerlid van Turkse afkomst Fadime Orgu aanwezig.

Staatssecretaris Omer Dincer memoreerde de beslissing van de EU dat de onderhandelingen met Turkije over toetreding kunnen aanvangen. Bijgevolg komt Turkije nu in aanmerking voor financiële ondersteuning om de infrastructuur in de armere regio’s te verbeteren. Bovendien is er een Europees programma om alle Europese scholen voor 2006 van breedband-internet te voorzien. Karaman is met 200.000 inwoners in omvang vergelijkbaar met de regio Leiden. Dincer sprak de hoop uit dat ook in Karaman een ‘wireless’ initiatief met hulp van overheid en bedrijfsleven gerealiseerd kan worden.

De delegatie heeft zich uitgebreid op de hoogte gesteld van het WiFi-netwerk dat in Leiden en omliggende plaatsen is opgezet. Op dit moment kunnen zo’n 200.000 inwoners gratis toegang hebben tot dit netwerk en daarmee tot het internet. Vooral studenten, kamerbewoners, buitenlandse bezoekers en mensen met een smalle beurs hebben inmiddels de weg naar Wireless Leiden weten te vinden. De scholen en bibliotheken in Leiden kunnen het netwerk gebruiken voor onderlinge communicatie.

Karaman is een provincie in het zuidoosten van Turkije die op het gebied van landbouw en industrie voorop loopt. Verdere economische en maatschappelijke ontwikkeling kan gestimuleerd worden door een moderne communicatie-infrastructuur. Internet is het ideale medium. Scholen, bedrijven, overheidsinstellingen en inwoners moeten een goedkope, snelleen betrouwbare internetverbinding krijgen. Wanneer het ‘WirelessKaraman’ project slaagt, is het de bedoeling om soortgelijke projecten op te zetten in andere gebieden van Turkije.

Jasper Koolhaas, voorzitter van Wireless Leiden, presenteerde de opzet van het netwerk en het gebruik daarvan door scholen, inwoners en bedrijfsleven. Hij noemde als voorbeeld van eenlokale toepassing het live uitzenden van videobeelden van een kerkdienst naar een verzorgingstehuis.

Namens de bedrijven die samenwerken in het Wireless Delta Cluster presenteerde Henk Uittenbogaard hoe een soortgelijk Wireless Netwerk kan worden aangelegd in Karaman. Hij ging daarbij in op een aantal specifieke kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden, zoals nationale wetgeving, het heuvelachtige landschap en de minder betrouwbare stroomvoorziening. De speciaal door het Leidse bedrijf Kogero ontwikkelde netwerkapparatuur die werkt op zonnecellen kan in dit gebied zijn waarde bewijzen.

Tijdens de bijeenkomst tekenden Kogero en het Turkse bedrijf Esthetica een intentieverklaring. Zij willen nog voor het einde van 2005 een eerste proefproject in Karaman starten.

Na afloop bedankte wethouder Geertsema de aanwezige deelnemers en sprak de verwachting uit dat deze kennismaking tot een innige samenwerking tussen Wireless Leiden, de ondernemingen in Leiden en de initiatiefnemers van Karaman zal leiden. Verder deed hij de suggestie om ook het onderwijs bij deze innovatieve ontwikkeling te betrekken. Hij wil zich persoonlijkinzetten om de contacten tussen de Leidse onderwijsinstellingen en die van Karaman tot stand te brengen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×