Openlijke homoseksualiteit goed voor het werk

Lesbiennes en homo’s die ervoor kiezen ‘uit de kast’ te komen op hun werk ervaren meer respect en acceptatie ten aanzien van homoseksualiteit van hun collega’s, dan wanneer zij ervoor kiezen hun geaardheid te verzwijgen. Ze voelen zich daarnaast minder geïsoleerd, zijn loyaler naar collega’s en naar de organisatie en zijn meer tevreden over hun werk. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een nog lopend onderzoek naar homoseksualiteit in organisaties door de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden, uitgevoerd door drs. J. Tiemersma onder leiding van dr. M. Barreto en prof. Ellemers.

Opvallend in het onderzoek is ondermeer dat het verbergen van een zogenaamde ‘gestigmatiseerde identiteit’ in Nederland anno 2005 juist tot meer gevoelens van isolement leidt, terwijl de keuze voor het verzwijgen juist wordt gemaakt omdát men niet ‘anders’ wil zijn. Het verbergen van de seksuele geaardheid gaat gepaard met het regelmatiger overpeinzen van deze identiteit en dientengevolge meer het gevoel anders te zijn. Openlijke homoseksuelen worden daarnaast minder geconfronteerd met negatief geladen stereotypische opmerkingen, vaak verpakt in een grap.

Met een niet te verwaarlozen percentage van vijf tot acht procent homo- en biseksuelen in de bevolking doen organisaties er goed aan een werkklimaat te bevorderen waarin diversiteit wordt geaccepteerd. Het COC Leiden, één van de organisaties die zijn website beschikbaar stelde voor dit onderzoek onder de eigen achterban, is zelf niet direct actief in belangenbehartiging op de werkvloer. Wel geeft het COC veel voorlichting op scholen in de hoop dat ook jongeren openlijk voor hun seksuele geaardheid uit kunnen komen in een omgeving die dit accepteert en dat ook zij daarom minder isolement ervaren, zich meer betrokken voelen bij een groep en uiteindelijk met meer plezier en beter resultaat leren en studeren.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×