Natuurkunde op de Markt

In 1905, precies 100 jaar geleden, ontwikkelde Einstein zijn relativiteitstheorie, die de natuurkundewereld op zijn kop zette. Om dat te vieren hebben de Verenigde Naties 2005 uitgeroepen tot wereldjaar van de natuurkunde. Een van de activiteiten in Nederland is de Natuurkunde op de Markt. Hier kan iedereen zaterdag 4 juni ontdekken hoe leuk en hoe belangrijk natuurkunde is. Natuurkunde op de Markt wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden.

Programma:

  • Experimenten met vloeibare stikstof. Zie hoe een banaan als hamer gebruikt kan worden.

  • Get levitated! Zweven op super magneten.

  • Gebruik een supersnelle camera om een vallende druppel vast te leggen.

  • Fietsyca: produceer energie door te fietsen en voer de strijd aan met andere universiteiten.

  • Wat is de weerstand van een draad die 1 atoom dik is?

  • Zie hoe met een grote koperen bol naar zwarte gaten wordt geluisterd.

  • Ga aan de slag op het pret-lab.

Behalve het Natuurkunde op de Markt festival wordt er in het World Year of Physics nog veel meer georganiseerd. Zo is er van 15 tot 19 juni het Science Unlimited Spektakel. Vijf dagen lang kun je gratis de leukste natuurkunde experimenten bekijken, voordrachten bezoeken en shows en cabaret voorstellingen bijwonen in museum Nemo in Amsterdam. Voor meer informatie over andere activiteiten kun je kijken op <u>www.wyp2005.nl</u>

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×