Op de foto Karin Kops die zich verdedigt tegen een wurg-aanval. (Foto: PR).

Cursus zelfverdediging voor vrouwen van start

Wat doe je als iemand op je werk je in het nauw drijft en een naar gevoel geeft? Of als iemand je op straat fysiek bedreigt? Wat kun je beter wel of juist niet doen? Om in verschillende situaties goed te kunnen reageren, is een cursus zelfverdediging een prima hulpmiddel. Karateschool voor vrouwen Phoenix start daarom op donderdagavond 8 september een introductiecursus zelfverdediging van vier lessen. Iedere vrouw kan meedoen: van 16 tot 66, ook als je een slechte conditie hebt of een lichamelijke beperking.

Omgaan met bedreigende situaties
Marieke Holzapfel van Phoenix legt uit waarom de karateschool deze cursus organiseert: “Afgelopen tijd kregen we van verschillende kanten vragen over wat vrouwen kunnen doen als ze hun weerbaarheid willen verbeteren. Op het ogenblik zijn er geen mogelijkheden in Leiden om een cursus zelfverdediging te volgen. We willen graag in deze behoefte voorzien. Onze karateschool heeft immers de kennis in huis en we hebben een geschikte ruimte.”

De lessen worden gegeven door Karin Kops. Zij is erkend docente weerbaarheid en heeft de zwarte band in Shuri Ryu Karate (2e dan). Kops legt uit: “De cursus helpt je om je zekerder te voelen, waardoor je minder snel in bedreigende situaties terecht komt. Tijdens de cursus leer je ook om beter op bedreigende situaties te reageren. Je leert verschillende vormen van afweer, die je kan toepassen in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld als iemand je vastgrijpt.” Vrouwen die hun kennis wil verdiepen en meer technieken willen leren, kunnen bovendien doorstromen naar de beginnerscursus karate voor vrouwen van Phoenix.

Niet alleen een knietje geven
Volgens docente Karin Kops is zelfverdediging meer dan een aanvaller in een bedreigende situatie een knietje kunnen geven. “Veel vaker zul je je met woorden, houding en stem moeten kunnen verdedigen. Zelfverdediging is ook het opkomen voor jezelf in alle mogelijke situaties.Dat kan op straat met onbekenden zijn, maar ook in je dagelijkse omgeving zoals thuis, op school of op het werk. Vrouwen vinden het vaak moeilijk om passend op ongewenste situaties te reageren. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk lichaamstaal is, als iemand je bedreigt”, geeft Kops aan. “De deelneemsters leren tijdens de cursus hoe ze lichaamshouding, stem en oogcontact kunnen gebruiken.”

Iedereen kan meedoen
De technieken die geoefend worden in de weerbaarheidscursus zijn ontwikkeld voor en door vrouwen, en worden overgebracht door een vrouw. De oefeningen en technieken kunnen worden aangepast zodat je met een lichamelijke beperking toch die techniek kunt doen. “We concentreren ons tijdens de introductiecursus zelfverdediging op wat je wél kunt. Ook een rolstoel kan een effectief wapen zijn. Deelneemsters staan vaak versteld. Ze kunnen meer dan ze vantevoren hadden gedacht. En ze leren al snel dat sommige trucjes eigenlijk heel eenvoudig zijn,” voegt Karin Kops eraan toe.

De cursus begint op donderdagavond 8 september van 19.30 uur 21.30 uur. De vier lessen van ieder twee uur kosten 39 euro en vinden plaats in het Rijnlands Revalidatiecentrum aan de Wassenaarseweg. Tijdens de lessen kun je gewone sportkleding dragen. Na afloop van de cursus zelfverdediging kunnen de deelneemsters die meer technieken willen leren, doorstromen naar de beginnerscursus karate voor vrouwen. Voor aanmelding en meer informatie: Karin Kops, docent weerbaarheid, tel: 071-5148 679.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×