Leidse scholen strijden om finaleplaats NK Debatteren

Negen leerlingen van het Bonaventura College, het Da Vinci College en het Visser ’t Hooftlyceum uit Leiden doen namens hun school mee aan de eerste voorronde van het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren (NK Scholieren). Deze vindt plaats op vrijdag 11 november op de Schoter Scholengemeenschap in Haarlem. Leerlingen van 28 scholen strijden tijdens een drietal debatten om tien te vergeven finaleplaatsen. De finale wordt gehouden op 10 december in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden en de Pieterskerk.

Na de drie voorrondes, zullen aan de dertig teams de twee beste nummers elf worden toegevoegd, zodat 32 debatteams onder toeziend oog van diverse prominente juryleden strijden om de titel.

Ruim 2.500 vwo-bovenbouw scholieren van 84 scholen uit het gehele land zijn de afgelopen maanden getraind in debatvaardigheden door professionele trainers van het Nederlands Debat Instituut. Aan de hand van het nieuwe lesboek Leren debatteren hebben de deelnemende scholen de beste leerlingen van hun school geselecteerd voor deelname aan één van de drie voorrondes op 11, 18 en 25 november.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Zo luidt dit jaar het thema ‘Armoede’, aangereikt door Hivos en NCDO. NRC Handelsblad ondersteunt dit thema door het uitgeven van een speciaal voor dit toernooi uitgegeven digitale krant. In deze krant staat achtergrondinformatie over de stellingen die tijdens de voorronden aan bod komen; ‘Alle vormen van kinderarbeid moeten worden afgeschaft’, ‘Armoedebestrijding mag ten koste van het milieu gaan’, ‘Alle schulden van derde wereldlanden moeten direct worden kwijtgescholden’, ‘Commerciële tv leidt tot geestelijke armoede’, ‘Er moet één nationale ontwikkelingshulporganisatie komen’ en ‘Genetisch gemanipuleerd voedsel moet verboden worden’.

Het NK Scholieren wordt verder ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en CITO. De NCRV zal tijdens de eerste voorronde en tijdens de finale van het toernooi opnames maken en deze uitzenden. De opnames dienen tevens voor videoworkshops voor leerlingen van de deelnemende scholen aan de finale.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×