Vier aanhoudingen wegens bijstandsfraude van kwart miljoen

De Sociale Recherche Zuid-Holland Noord heeft maandag in een woning in Leiderdorp een 62-jarige man en zijn 52-jarige vriendin aangehouden. Tegelijkertijd werden in een woning in Leiden een vrouw van 29 jaar en haar even oude vriend aangehouden. Allen worden verdacht van bijstandsfraude. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau in Leiden, waar zij in de loop van de dag in verzekering gesteld werden. De schade voor de gemeenten Leiden en Leiderdorp wordt geschat op meer dan € 250.000,-. De gemeenten gaan proberen de ten onrechte ontvangen bijstand terug te vorderen.

De 62-jarige man wordt er van verdacht gedurende 17 jaar onterecht bijstand te hebben ontvangen van de Dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid van Leiden. De man heeft toegegeven dat hij 17 jaar lang – eerst enkele jaren als werknemer, maar daarna als zelfstandig ondernemer – in de regio werkzaam was in de schoonmaakbranche. Dit werk deed hij aanvankelijk vijf dagen per week maar sinds kort nog twee dagen per week, omdat hij gezien zijn leeftijd is gaan “afbouwen”. Bovendien woonde hij al zeven jaar samen met zijn vriendin in Leiderdorp, waardoor hij geen recht had op bijstand van de gemeente Leiden.

De 29-jarige man die in Leiden werd aangehouden, ontving al enkele jaren een bijstandsuitkering voor een alleenstaande van de gemeente Leiderdorp en wordt er van verdacht zijn hoofdverblijf niet in deze gemeente, maar bij zijn vriendin in Leiden te hebben.

Zijn vriendin ontving van de gemeente Leiden bijstand voor een alleenstaande ouder en wordt er van verdacht haar samenwoning en gezamenlijke huishouding met haar vriend voor de sociale dienst van Leiden te hebben verzwegen. De man werkte bovendien tegen betaling in het bedrijf van zijn vader, de 62-jarige medeverdachte.

Drie verdachten werden maandag in de loop van de dag in vrijheid gesteld. De oudste verdachte is na onderzoek op dinsdagavond in vrijheid gesteld. De Sociale Recherche zet het onderzoek voort en sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.

De Sociale Recherche Zuid-Holland Noord bestaat in de huidige vorm sinds het voorjaar van 2005. De rechercheurs doen onderzoek naar vermoedelijk gepleegde fraude met bijstandsuitkeringen voor 22 gemeenten in de regio Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×