D66 vraagt om correctie ozb bedrijfswoningen

Mensen die in een ‘gewoon’ huis wonen hoeven vanaf dit jaar geen onroerend-zaakbelasting meer te betalen. Iedereen die gebruik maakt van een bedrijfswoning echter nog wel, zij krijgen één tarief voor hun bedrijf plus woning berekend en kunnen achteraf een verzoek indienen voor vermindering met het woongedeelte. Volgens D66 staat het de gemeente vrij om meteen al op de belastingaanslag een mindering voor het woningdeel aan te brengen zodat de ozb-korting rechtstreeks aan de gebruiker ten goede komt. Nu is er in de ogen van D66 een ongelijke situatie ontstaan en heeft men het college van B&W gevraagd dit te corrigeren.

Volgens Jeffrey van Haaster, kandidaat-raadslid van D66 wordt nu met twee maten gemeten. “Het belastingvoordeel is bedoeld voor alle huishoudens. Omdat de rijksoverheid haar huiswerk niet netjes heeft gedaan, moet er voor bedrijfswoningen na ontvangst van de belastingaanslag een apart verzoek bij de gemeente ingediend worden. Het gaat hier veelal om zelfstandige ondernemers met een huis bij hun kantoor of winkel, zoals caféhouders, winkeliers, artsen en notarissen. Deze mensen hebben echt wel wat beters te doen dan formulieren invullen.” D66 vreest dat niet alle ondernemers een verzoek zullen indienen en daardoor een belastingvoordeel mislopen, terwijl zij er wel recht op hebben. Als het D66-voorstel door het korte tijdbestek niet haalbaar is, pleit men voor een voorlopige aanslag. Volgens D66 kan het totaalbedrag later dit jaar nog worden bijgesteld, zodat ondernemers niet zelf meer een verzoek hoeven in te dienen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×