Leiderdorpse jongerenbende opgerold

De politie heeft de afgelopen week zes jongens aangehouden, vijf uit Leiderdorp van 16 en 17 jaar en één uit Leiden van 18 jaar. De jongens worden verdacht van het plegen van vernielingen, het stelen van fietsen en heling. De misdrijven werden in december 2005 en januari 2006 gepleegd. Zo werd tot vier keer toe een auto op z’n kant gezet in de parkeergarage van het Winkelhof. De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij door hen zelf gemaakte filmbeelden van het omverduwen van een auto. Alle verdachten zijn inmiddels verhoord en weer op vrije voeten gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie startte een onderzoek nadat de Citroën van een 28-jarige vrouw uit Leiderdorp tot drie keer toe in de parkeergarage van het Winkelhof omver was geduwd. Niet alleen op 17 maart ook tussen 25 en 26 december gebeurde dit. Een klein bedrijfsbusje van een bewoner uit de Winkelhof werd op zondag 18 december op z’n kant gevonden. De auto’s liepen daardoor schade op.

Het onderzoek naar de daders kwam eind december in een stroomversnelling nadat agenten filmbeelden zagen van het op z’n kant zetten van het bedrijfsbusje. Een voor mishandeling aangehouden verdachte liet ze met enige trots op z’n mobieltje zien maar zei niet te weten waar de beelden vandaan kwamen en wie ze gemaakt hadden. Omdat toen niet bewezen kon worden dat hij er ook zelf bij betrokken was, zat er voor de agenten niets anders op dan hem weer te laten gaan. De filmbeelden hield de politie echter voor het onderzoek.

Aan de hand van deze beelden werden diverse verdachten herkend door getuigen en kon de politie op 21 februari de eerste aanhouding in deze zaak doen. Daarna volgde meerdere aanhoudingen, waaronder ook de jongen die de filmbeelden in eerste instantie had getoond. De laatste verdachte werd gisteren aangehouden.

De verdachten bekenden tegenover de politie meerdere misdrijven. Niet het allen het op z’n kan duwen van de auto’s in de Winkelhof maar ook het afbreken van ruitenwissers, het lopen over auto’s en het vernielen van twee ruiten. Verder bliezen ze rond oud en nieuw brievenbussen van een flat aan de Merelstraat op en stalen ze fietsen in Leiderdorp, Leiden en Den Haag.

Een groot deel van de opgepakte groep was vorig jaar ook al opgepakt. Toen in verband met een serie inbraken in kelderboxen in Leiderdorp. Hiervoor hebben ze straffen van de rechter gehad. Een aantal van hen heeft zelfs nog voorwaardelijke straffen open staan. Die worden nu meegenomen bij de bepaling van de strafmaat in deze nieuwe zaak.

De verdachten zijn na het onderzoek inmiddels weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op voor openlijke geweldpleging, diefstal en heling.

Advertentie

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×