Bestuur en vrijwilligers van de Stichting Muziekfestivals Leiden presenteerden het jaarprogramma in Café Barrera aan het Rapenburg. (Foto: Fotobureau Peter Schipper/Peter Schipper).

Nieuw muziekfestival in Leiden

Gisteren presenteerden bestuur en vrijwilligers van de Stichting Muziekfestivals Leiden het jaarprogramma voor 2006. Opvallendste nieuwtje is een nieuw Festival voor het Hollandse Lied. De afgelopen jaren tekende de stichting voor het Leids Festival van het Levenslied en de Gouden Pet. Ook is de stichting betrokken bij de Draaiorgeldag. Dit jaar wordt het Leids Festival van het Levenslied in twee delen gesplitst: een Festival voor het nieuwe Levenslied en een Festival voor het Nederlandse lied.

Bij het Festival voor het nieuwe Levenslied worden op 27 april in minimaal zes Leidse café’s voorrondes gehouden, waarbij de artiesten in ieder geval één eigen geschreven nummer moeten spelen en één nummer van de Zangeres Zonder Naam. Het festival is dan ook een ode aan de bekendste zangeres die Leiden tot nu toe voortbracht. In de finale die op 3 juni wordt gehouden in Four Reasons wordt gestreden om de Mary Bey-bokaal.

Het Festival voor het Nederlandse lied speelt zich op 24 juni af op drie buitenpodia en op het water. Dit festival valt namelijk samen met de Leidse Waterdagen. Het repertoire is Nederlandstalig levenslied. In het kader van de waterdagen laten de artiesten vanuit bootjes het levenslied schallen over de grachten.

Het Gouden Petfestival vindt tijdens de Lakenfeesten plaats op 9 juli. In het hele centrum spelen tientallen straatmuzikanten. Op het Pieterskerkplein wordt de finale gehouden van deze extra feestelijke 20e editie die om die reden wordt opgeluisterd met enkele bekende artiesten, waaronder de Amazing Stroopwafels.

Op 6 mei vindt bij de Hooglandse Kerk de 8e Leidse Draaiorgeldag plaats. De orgels spelen zowel in de kerk, als op de Hooglandse Kerkgracht. Deze gracht is in het kader van het project Binnenste Beter helemaal heringericht, waardoor er nu een autovrije wandelpromenade is ontstaan waar de draaiorgels worden opgesteld. Nieuw is dit jaar de componistenwedstrijd waarbij componisten een stuk van circa twee minuten speciaal voor het draaiorgel componeren. Voorzitter van de jury is de bekende Leidse componist Huub de Vriend. Vanuit de kerk zullen de pierementen beurtelings spelen en worden actes van een opera opgevoerd met het grote orgel van Johan Weima.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×