Ernstige mishandelingen en aanranding bij Minerva

24

In zes maanden hebben zich bij de studentenvereniging Minerva vier gewelddadige incidenten voorgedaan, waarbij leden ernstig zijn mishandeld. Ook is een intern onderzoek gestart naar een mogelijke aanranding van een 18-jarige scholiere. “Het loopt echt uit de hand. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik begin me te schamen dat ik lid van Minerva ben. Als ik door de Breestraat rijd en ik kom langs de sociëteit, dan fiets ik hard door,” zegt een Minervaan anoniem in de studentenkrant Mare: “Dan hang ik.”

De afgelopen zes maanden hebben zich vijf gewelddadige incidenten bij de studentenvereniging voorgedaan. Viermaal was er sprake van ernstige mishandeling. Twee Minervanen, onder wie een oud-bestuurslid, worden verdacht van aanranding van een 18-jarige scholiere.

“De Bestuursgang heeft een ledenvergadering gepland op woensdag 15 maart”, schrijft voorzitter Thijs Cohen Tervaert in een nieuwsbrief die op 28 februari per e-mail aan alle leden is verzonden. “Op de agenda staat onder andere het geweld zoals dit zich gemanifesteerd heeft het afgelopen half jaar en hoe wij dit geweld een halt toe willen roepen.”

Het is uitzonderlijk dat corpsleden over incidenten op de eigen vereniging praten. Vijf leden doen het dit keer wel omdat ze ‘zeer bezorgd zijn’ en het ‘schandalig’ vinden wat er is gebeurd. “Het gaat om buitensporig geweld”, zegt een lid. “Het loopt echt uit de hand”, vindt een ander. “Een groot deel van de 1400 leden keurt dit af”, zeggen ze. “Er is een grens overtreden.” Daarom moet ‘het bestuur keihard straffen’. Alle vijf willen ze er onder één voorwaarde over vertellen in de Mare: anoniem. Alleen dan ze zijn bereid onafhankelijk van elkaar de incidenten te beschrijven.

Het begon in september. Een studente wilde na een muziekrepetitie de sociëteit verlaten, toen een jaarclub van feestvierende jongerejaars de doorgang blokkeerde. Het meisje werd tegen de muur gezet en haar bril werd afgepakt. Een jongen die het voor haar wilde opnemen werd door de jaarclub een eetzaal ingesleurd en in elkaar geslagen.

De gehele jaarclub werd door de interne rechtspraak van de vereniging – het ‘College van rechtspraak’ – voor 20 dagen geschorst. Omgerekend naar zogeheten ‘tentdagen’ komt dat neer op vijf weken schorsing, zeggen de leden en dat is ‘een veel te lichte straf’. ‘Bovendien zijn de individuele daders, die echt hard hebben geslagen en geschopt niet zwaarder gestraft.’

In de nacht van 28 september stormden twee Minervanen (met twee broers van een lid) uit de sociëteitsdiscotheek HiFi en vielen een appartement in de Breestraat binnen. Daar werden de bewoner en een andere Minervaan ernstig mishandeld. Er werd ook een meisje geslagen. De politie arresteerde aanvankelijk acht verdachten; uiteindelijk belandden alleen de vier daders in de cel. ‘Een van hen is de volgende dag heengezonden, de overige zijn op 30 september vrijgelaten’, bevestigt een politiewoordvoerder. Twee slachtoffers hebben volgens haar aangifte gedaan. Het College van rechtspraak veroordeelde de daders op basis van ‘schending van de uitwendige eer’. De duur van de schorsing is onbekend.

In oktober werd tijdens ‘een zaalavond’ een lid met een glas achter op het hoofd geslagen. “Dat gebeurde bewust met een Duralex-glas”, zegt een getuige. “Daardoor komt het heel hard aan. Een bierglas breekt namelijk meteen.” In dit geval brak ook het Duralex-glas. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, waar een zware hersenschudding werd geconstateerd. De dader is door het college van Rechtspraak voor 85 dagen geschorst. Bij de politie is op 11 oktober op het bureau ‘melding gemaakt’ van het incident. De woordvoerder: “Maar er is geen aangifte gedaan.” Volgens de leden is de dader ‘tot inkeer gekomen’. Hij heeft het slachtoffer een ‘uitgebreide excuusbrief’ geschreven en schadevergoeding betaald.

In de nacht van 4 januari heeft een bestuurslid – ‘tevens huisgenoot van de vorige dader’ – ‘excessief geweld’ gebruikt. Normaal mag het bestuur tijdens ‘het zaalleven’ met de platte hand ‘corrigerende tikken’ uitdelen, maar in dit geval kreeg een jongen vuistslagen en trappen. Het slachtoffer liep drie gekneusde ribben op. Het bestuurslid is een week op non-actief gesteld. Bij de politie werd geen aangifte gedaan. Het College van Rechtspraak beraadt zich nog op de straf. “Vooral bestuursleden zouden toch moeten weten hoe het hoort”, aldus een van de bronnen.

Toch is ook bij het laatste incident een oud-bestuurslid betrokken. Tijdens een scholierenfeest zou een 18-jarige scholiere door hem en een ander lid zijn meegenomen naar de wijnkelder van de sociëteit en daar zijn aangerand. De persoon die het meisje voor het feest had uitgenodigd ging haar samen met de voorzitter zoeken en trof haar volgens de leden ‘totaal overstuur’ aan. Er is geen aangifte gedaan bij de politie, maar de zaak wordt wel door de interne rechtspraak onderzocht.

Verenigingsvoorzitter Thijs Cohen Tervaert bevestigt dat de incidenten hebben plaatsgevonden, maar wil er vanwege privacyredenen niet verder op ingaan. Alleen over de aanranding zegt hij: “Het is voorbarig in zo’n delicate zaak conclusies te trekken.”

Cohen Tervaert: “We betreuren de incidenten ten zeerste. Het gaat om een groep individuen die de goede naam van de vereniging heeft aangetast. Wij als bestuur voeren een beleid dat er op gericht is dergelijke incidenten te voorkomen. We reageren daar scherp op. Het College van rechtspraak is een onafhankelijk orgaan dat de zaken grondig onderzoekt en zware straffen oplegt.”

Daar zijn de leden het niet mee eens. Zij vinden de straffen ‘veel te mild’. Een van hen: “Het bestuur treedt te zwak op. Als het puntje bij het paaltje komt, durven ze niet en proberen ze alles in de doofpot te stoppen.”

Cohen Tervaert: “Van een doofpotbeleid is absoluut geen sprake. De leden zijn op de hoogte van wat er gaande is en bij de rechtspraak ligt. Er is een duidelijke communicatie vanuit de rechtspraak naar de leden. Strafmaten staan beschreven in onze wet en om beter op zaken van dit formaat in te kunnen spelen zijn wij bezig met het aanpassen van de wet”. “Hoe dat precies gaat gebeuren”, zegt Cohen Tervaert, “zal onder andere blijken tijdens de ledenvergadering”.

Delen

24 reacties

 1. (“Als ik door de Breestraat rijd en ik kom langs de sociëteit, dan fiets ik hard door,” zegt een Minervaan anoniem.)

  Dat doen heel veel Leidenaren, vooral vrouwen. Gooien ze er trouwens nog met gloeiend hete muntjes naar ‘het volk’?

 2. Een ElCid-ganger op

  Waar diende de ontgroening toch ook voor? Oh ja…. Om de basis te leggen voor het gebruik van geweld door ouderejaars en het accepteren van geweld door de feuten/nullen (lees eerstejaars) dit alles onder het mom van ‘traditie’.

  Ik kan me nog herinneren dat ik in de ElCidweek van 1989 een naar gevoel kreeg bij het zien van de taferelen bij Minerva. Toen ik aan een Minervaan vroeg ‘heb je enig idee waar dit (de ontgroening) me aan doet denken’ antwoordde deze “jawel…aan een Nazikamp’! (Kon die persoon echt mijn gedachte lezen of was het haar eigen gedachte)? Daar werd nog aan toegevoegd ‘maar zo moet je dat niet zien’. Nou… na 17 jaar blijf ik het anders wel nog steeds zo zien!   

 3. Mijn ervaring met Minerva? Een wij-jullie cultuur; waar onder het mom van zogenaamde formaliteiten en traditie (?) tal van gedragingen goed gekeurd worden (waarom is geweld tijdens ontgroening wel accepteerbaar dan?). Niet om alle minervanen als arrogant, hypocriet en asociaal te bestempelen, moet ik toch eerlijk stellen dat ik serieus nog nooit een aardige, sociale en eerlijke minervaan ontmoet en/of meegemaakt heb. Het verbaasd me niks als zoveel van deze jongens later de boel oplichten, vriendjespolitiek bedrijven met hun clubgenoten (dat jaarclub-schap gebeuren is zowiezo niks meer dan een uitting van hun onzekerheid). Het zijn gladde jongens, en ik heb er nooit van gehouden. Tot het omgekeerde is bewezen, rij ik elke dag met afschuw langs de societeit. BAH.

  (Voor de duidelijkheid, ik werk al jaren met o.a. minervanen van 1e jaars tot 10e jaars….)

 4. Wellicht een idee om dat hele Minerva uit de binnenstad te verbannen (incl. de “Minerva-huizen” uiteraard). In de Oostvlietpolder is nog plek geloof ik. Zou de binnenstad zeker opsieren. Kunnen al die mooie huizen opgeknapt worden en door waardige Leidenaren bewoond gaan worden.

 5. een leidenaar op

  daar moet aangifte van gedaan worden wat denken die studenten wel ze studeren niet eens hebben ze geen tijd voor Is dat onze toekomst war wij het van moeten hebben weggegooid geld

 6. Cohen Tervaert: “Wij zijn bezig met het aanpassen van de wet”. Sinds wanneer kent een studentenvereniging een eigen rechtssysteem met rechters en ordepolitie? (College van rechtspraak) Hebben ze onder het Minervagebouw soms ook nog een cellencomplex zitten à la Guantanamo waarvan wij het fijne niet weten? Ik vind het zielig voor die jongens en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van deze delicten. Die zijn voor het leven getraumatiseerd. Dit kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven en om dergelijke “incidenten” te voorkomen in de toekomst moet er een convenant gesloten worden tussen het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en de algemene studentenverenigingen, waarin duidelijke afspraken worden vastgelegd wat te doen in deze gevallen.

 7. Minerva…dit is een naam van Vrouwelijke marine toch van vroeger!!

  MINERVA-TENT DICHTGOOIEN-VERZEGELEN EN ALLE BESTUURSLEDEN DE UNIVERSITEIT -TOEGANG ONTZEGGEN TOTDAT DE WAARHEID BOVEN WATER KOMT.

  Al deze mishandelaars een politie-aantekening geven, zodatze hun hele loopbaan nergens aan de bak komen met deze CV vermelding en als straf naar Buro-halt…..sturen en bekogelen met rotte eieren terwijl de familie van DEZE mishandelaars toekijken..en de slachtoffers moeten klachten indien bij de politie….

 8. ik ben toch al niet blij met studenten bij minerva hun hooghartig gedrag stond me nooit aan maar een goeie reden om minerva te sluiten

 9. Het is duidelijk, Minerva is een broeinest van misdaad en geweld. Eigenlijk komt dat niet ongelegen, hoe triest en zorgwekkend de gebeurtenissen ook zijn, want het kolossale en foeilelijke sociëteitsgebouw ontsiert de Breestraat. Onteigenen (pluk-ze-regeling?) en slopen dus. Wellicht kan Minerva een pandje ergens ver weg krijgen, op een bedrijventerrein of bij de rioolzuivering of zo.

  Opmerkelijk is verder dat veel leiders en bazen van morgen lid blijken te zijn van wat wel een criminele organisatie lijkt, en dat een zeer aanzienlijk aantal van vandaag dat was (of nog is?), met waarden, normen en gedrag die onverenigbaar zijn met een beschaafde samenleving. Het plaatst de verwerpelijke mentaliteit van een groot deel van de top van bedrijfsleven en Haagse ambtenarentop in een interessant perspectief.

 10. Minerva heeft blijkbaar een eigen rechtstaat. Niet te geloven dat dit in Nederland wordt toegestaan. Al is de verklaring duidelijk, Minervanen zijn wel de figuren die de Nederlandse samenleving besturen, en dit soort wanpraktijken in leven houden. Onze toekomstige rechters zijn verkrachters en mishandelaars.

  Mijn mening hierover is duidelijk. Minerva is duidelijk een organisatie waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Zoals bij iedere andere instelling zou gebeuren moet de gemeente ook hierbij daadkracht tonen en dat zooitje ongeregeld verbieden. Pand sluiten, schuldigen oppakken en straffen. Zo stop je een hoop ellende, zorg je voor meer gelijkheid onder de Leidse studenten. Ook kunnen die lui zich dan eens op hun studie gaan richten want hoe lang sommige van die figuren op de zak van pa en de staat teren is natuurlijk ook over de top.

  WEG MET MINERVA

 11. Reactie op E.Meijer:

  Ik ben dus niet de enige die dit zo ziet…….Minerva schept een sub-cultuur. Zoals ik al eerder schreef wij-jullie. De bedrijfstop, haagse top e.d. blijken, zoals gezegd vaak lid te zijn van het corps (in het engels betekend dat een lijk….toepasselijk..). Het is altijd taboe om te spreken over het slechte gedrag van minerva en dit soort verenigingen. Maar feit is dat het om een typetjes gaat waar veel geniepigheid in op gaat, en als het maar even kan, zal de “stab-you-in-the-back” (voor de niet-minervanen)-taktiek toegepast worden. Voor mij part gooien ze het hele gebouw dicht en wordt er onafhankelijk toezicht gehouden op dit soort verenigingen. Witteboordencriminaliteit: ga na hoeveel van de veroordeelden ooit lid waren of zijn….dan schrik je je wel dood; geloof me. 

 12. Jullie komen wel een beetje gefrustreerd over moet ik zeggen.

  In de Mare ook een positief verhaal – de historische en uitstekende sportieve prestaties van de studenten rugbyers bij het LSRG.

  Zij  dienen als een goed tegenbeeld en eigenlijk een voorbeeld voor deze trieste Minervanen. Door hard trainen, hard en sportief spelen en door totale inzet heeft LSRG iets bijzonders bereikt. Bravo!

  Goed voor Leiden!

 13. wat hebben wij aaan sportieve minervanen..studeren moeten ze daar zijn het  toch studenten  voor of nie??

  sportieve minervanen die martelen hun medestudenten niet hoor!!

 14. Dit soort zakkentrappers zijn straks de zakkenvullers. Wordt tijd dat ze in een winkel gaan helpen als vakkenvullers. Dat is kennelijk het enige nuttige wat ze zouden kunnen doen.

  Ik weet niet wat dit tuig studeert maar ik wordt liever geholpen door iemand met een 9 dan met een 6. Dus…. Studeren met je kl.te.

 15. Ook in Groningen ongeregeldheden op studentenverenigingen. Daar leidde een ontgroeningsritueel op studentenvereniging Albertus Magnus vorig jaar bijna tot de dood van een 21-jarige student. Deze moest 6 liter water drinken, kreeg een epileptische aanval en raakte vervolgens buiiten bewustzijn om pas anderhalve dag later weer wakker te worden. Bezien wordt nog of de student geen blijvend hersenletsel heeft opgelopen aan het ontgroeningsritueel. De laatste jaren zijn ontgroeningen vaker omstreden, nadat studenten in het ziekenhuis belandden of zelfs zijn overleden. (Bron: Algemeen Dagblad)

 16. Vreselijk om te beseffen dat die etters, straks Rechters of advocaten worden…..afstraffen die kerels!

 17. Heb trouwens begrepen dat studentenverenigingen als Minerva in elk geval van de Universiteit subsidie krijgen. Weet iemand hoeveel dit is en of ze ook niet subsidie ontvangen van de gemeente? Belastinggeld mag natuurlijk niet naar dit soort lui gaan!

 18. RBA Mittelmeijer op

  Helaas heb ik dit altijd al vermoed.

  Gezien zelf en dat vreselijke brullen tegen iemand.

  Maar er zijn ook minervanen die hier niets van moeten hebben.

  Ach het lijkt wel het gewone leven, de goeien moeten lijden onder de kwaaien.

  Maar afstraffen en niet zo’n klein beetje ook.

  Petra Hoogeveen

 19. wanneer reageert er nu eens iemand uit de politiek. Of is er na de verkiezingen nu opeens niemand meer die deze site checkt? Of hebben ze misschien zelf bij het corps gezeten?

 20. W.Veenstra (WijLeiden) op

  @daysleeper: Het is niet verwonderlijk dat Minerva een eigen interne rechtspraak heeft. Ook andere verenigingen (niet alleen studentenverenigingen) kennen dat en bestraffen hun leden als ze over de schreef zijn gegaan. Zowel afzonderlijke verenigingen als sportbonden (voetbal!) kennen daarvoor een tuchtcommissie. Wat dat betreft is Minerva bepaald geen uitzondering.

  Maar wanneer leden zó ver gaan dat het uitmondt in mishandeling of aanranding (of erger) mag het niet zo zijn dat politie en justitie niets meer doen! Ik hoop dat de slachtoffers alsnog aangifte doen en dat justitie de daders hard aanpakt. Wat dat betreft moet het niet uitmaken of het gebeurt bij een studentenvereniging, in een horecagelegenheid of op straat.

 21. tsja natuurlijk zijn er ook aardige minervanen, maar dat is het punt niet, aardige mensen heb je overal. het gaat erom dat een organisatie als minerva hetzelfde functioneert als een sekte: als mensen er slecht behandeld worden, of (veel) erger, dan wordt dit onder de pet gehouden en intern afgehandeld. dit is zowel in het belang van de slachtoffers als de daders: de slachtoffers willen bij hun club blijven horen, uit angst voor mislukking en represailles en doen daarom geen aangifte; de daders willen uiteraard ook weinig ruchtbaarheid en de zwijgende meerderheid kijkt toe en steekt ging vinger uit, ook uit eigenbelang. uiteindelijk volgt er een soort interne bestraffing en gaat men over tot de orde van de dag. kortom, op naar het volgende schandaal, zoals het elk jaar gaat. natuurlijk verandert daar nooit iets en dat weet iedereen.

 22. Ja, Ja, laten we weer lekker los gaan zonder beide kanten van het verhaal te hebben gehoord. Wat er gebeurd is kan inderdaad niet, maar Minerva was er wel met Sinterklaas voor de minderbedeelde Leidse kinderen en op 3 okt. voor de gehandicapten! Moet ik nog even doorgaan? Een beetje kortzichtig gebral over studenten dat kennen we nou wel en doet geen recht aan al de andere leden en oud leden van deze prachtige vereniging.

   

  Reünist en actief binnen de Leidse politiek!

   

   

Je bent nu offline