Herstructurering Leiden-Noord

9

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs een besluit genomen over een aantal belangrijke projecten in Leiden-Noord. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat het Kooiplein wordt omgetoverd tot het nieuwe centrum van Leiden-Noord, het Groenoordhallen terrein zal worden herontwikkeld tot woon- en werkgebied en de Willem de Zwijgerlaan krijgt twee overkluizingen plus een niew profiel. Samen met het goedgekeurde plan van Nieuw Leyden vormen ze de speerpunten van het Wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord. De plannen worden definitief na goedkeuring van het bestemmingsplan Leiden-Noord.

De totale herstructurering levert, naast o.a. nieuwe winkel- en bedrijfsruimten, circa 2150 nieuwbouwwoningen op, waarvan ongeveer 780 in de sociale sector. In totaal zal voor circa 700 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Delen
heropening sligro Leiden

9 reacties

 1. Er worden ook veel goede en betaalbare sociale huurwoningen gesloopt, om plaats te maken voor een groenstrookje. Wat wordt teruggebouwd is duur. De laatste schadelijke stuiptrekking van Hillebrand en Co.?

 2. Dhr. Meijer ziet natuurlijk veel liever dat er een concentratie aan minderwaardige sociale huurwoningen blijft bestaan. Op die manier kan de espee lekker blijven zeuren over achterstandswijken, slechte voorzieningen, sociale segregatie en zo verder. Een oude socialistische truc om zodoende genoeg kiezersvee te houden en waar mogelijk bij te kweken.

 3. Reactie op Marcellus (23-03-2006 17:16:43)

  Weet u wel dat belangstellenden wegens te hoog inkomen in deze buurt jarenlang werden geweigerd door het woningverdeelsysteem? Hoezo geen belangstelling voor goedkope eenvoudige woningen? hoogstens omdat mensen denken nooit meer een kans o wat anders te krijgen als ze iets matigs accepteren. De logica hoger inkomen > gedwongen hogere woonlasten ontgaat mij. Moet u ook worden verplicht meer uit te geven aan andere posten? Waarom zou je niet meer eenvoudig mogen wonen, zonder lift en zonder fitness, als je vast werk met een behoorlijk inkomen hebt? Je voegt wat toe in een wijk en je kunt wat anders doen dan alleen wonen en werken. Waarom moet je dan persé duurder wonen en wordt er zonder bewijs beweerd dat daar vraag naar is? Als je niet vind wat je zoekt, zoek je door naar iets anders: dat zegt iets over je frustratie, niet over je vraag. Afbreken betaalbare woningen? Uit wiens naam eigenlijk? Dacht u soms dat de aanstuurders van deze afbraakbeweging weten wat mensen willen? Ze weten wat ze willen meten ja.

  Houd wonen eenvoudig en bereikbaar: een betaalbare huurwoning kan tegenwoordig al op de lijst van uitstervend sociaal-economisch erfgoed worden bijgeschreven. Huurders kunnen niet eens meer verhuizen, want ze worden aan alle kanten belaagd met bestuurlijke marktnieuwlichterij, gepromoot door niet-huurders die geen enkele oplossing hebben voor de kortetermijnproblemen van de gewone woningzoekenden. Als de espee hier niet zo goed achteraan zou zitten, zouden we nog minder betaalbare woningen overhouden. Kapitaalvernietiging is het, afbraak als trend om mee te projectschitteren. Schandalig.

 4. cees mentink op

  De heer Meijer heeft natuurlijk wel een punt.

  Slechts ongeveer éénderde wordt sociale huur.

  Dat is bitter weinig.

  Dat zou de PvdA als eerste moeten toegeven.

  Het is allemaal nog niet zo ver.

  Het nieuwe college gaat zich nog over de plannen

  en de gemaakte afspaken buigen, de nieuwe raad

  heeft het laatste woord.

   

 5. nee, dhr. Meijer heeft geen punt. Een streven om zoveel als mogelijk clusters van armoede te bewaren en waar mogelijk uit te breiden is niet gebaseerd op rationalisme (de voorwaarde om van ‘een punt’ te mogen spreken) maar op ideologie. En daar de ideologie van de espee gebaseerd is op die van bekende massamoordenaars zoals Stalin en Mao, kunnen wij hier niet eens spreken van een verstandige ideologie.

 6. Beste Cees,

  Al vele jaren zijn we in Noord bezig om het een oppepper te geven. We moesten van die negatieve stempel af. Het gaat nu goed in Noord. Het wordt een wijk dat levensloop bestendig is (wordt), d.w.z. je wordt er geboren, je gaat er trouwen en je gaat er weer dood, allemaal in je eigen wijk. Alles voor kinderen, werk voor ouderen, gezondheid voor senioren.

  Het komt er nu allemaal aan.

 7. De nu te slopen woningen zijn geen krotten en zeker niet minderwaardig, al zijn het natuurlijk geen luxe appartementen en stadsvilla’s. Het kan wellicht zijn dat sommige lieden de wat minder welvarende Leidenaren minderwaardig vinden. De situatie zal er misschien beter op worden voor wie in een koopwoning woont of zich er een kan veroorloven. Voor Leidenaren met een krappe beurs wordt de situatie echter steeds nijpender. Grote aantallen goede en betaalbare sociale huurwoningen worden gesloopt, andere worden verkocht. Het bestand aan (betaalbare) sociale huurwoningen neemt zodoende af, de nu al veel te lange wachttijden worden langer. Dat laat sommigen koud, als zij er maar op vooruitgaan.

 8. “clusters van armoede te bewaren en waar mogelijk uit te breiden” Die meneer Marcellus toch. Clusters van armoede los je niet op door er een fraaie gevel voor te plakken. Dat heet struisvogelpolitiek. Misschien moet u eens gaan kijken op de website van het Nibud. Daar zou u kunnen leren dat iemand het breder heeft als hij van hetzelfde inkomen een goedkoper huis kan huren! Wat is uw voorstel? Alle lage inkomens in een te duur huis? Zodat ze er tenminste acceptabel rijk uitzien? Verder dan de geveltjes hoeven we dan liever niet te kijken, want dan zouden we zien dat de armoede alleen maar groter is geworden. Dan doen we de kinderen maar niet meer op een sport, want meneer Marcellus wil graag dat we chique wonen. Armoede bestrijden doe je niet door dure huizen te bouwen. De aannemer die die klus krijgt ís namelijk niet arm. Armoede bestrijden begint bij bedrijven, bij winstdeling op een eerlijke manier en een fatsoenlijk salaris.

Over de auteur

Henny Zwaan

Je bent nu offline