"Elk weekend rassenrellen"

In Nederland doen zich bijna elke week rassenrelletjes voor tussen rechtsextremisten en moslimjongeren. Dat zegt Jaap van Donselaar, onderzoeker van extreemrechts van de Leidse Universiteit, vanmorgen in het AD. Van Donselaar maakt zich zorgen over de ‘culturele veenbrand’, “Er is maar weinig nodig voor escalatie”. De confrontaties beginnen als kleine ruzies die vaak uitgroeien tot massale vechtpartijen. Er is volgens van Donselaar geen sprake van dat deze vechtpartijen centraal zouden worden geregeld. “Het initiatief om met elkaar op de vuist te gaan ligt de ene keer bij de autochtonen en de andere keer bij de allochtonen, beide groepen zijn net zo schuldig”.

Volgens van Donselaar zijn er duizenden Nederlandse jongeren met extreemrechtse symphatieën. Overheden bagatelliseren volgens hem de risico’s van extreemrechtse jongeren. “Extreemrechts wordt steeds vaker weggemoffeld in de ambtelijke nota’s, terwijl dat niet zou moeten. Alle aandacht moet nu kennelijk gaan naar moslimjongeren die dreigen te radicaliseren.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×