Weelde, wijsheid en wandluizen tijdens Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september openen zo’n 30 bijzondere Leidse monumenten hun deuren. In aansluiting op het Rembrandtjaar is dit jaar gekozen voor het thema De Leidse gouden eeuw: weelde, wijsheid en wandluizen.

Na de malaise van het Beleg in 1574 maakte Leiden in de 17e eeuw een spectaculaire bloeiperiode door. Vlaamse protestantse vluchtelingen gaven een nieuwe impuls aan de textielindustrie waarin velen hun fortuin maakten. De weelde die dat met zich meebracht, is nog steeds af te lezen aan de monumentale gevels aan bijvoorbeeld het Rapenburg, maar ook aan het stadhuis en het Rijnlandhuis.
De Leidse universiteit trok beroemde wetenschappers aan, waaronder Hugo de Groot, Christiaan Huygens en Descartes. De wijsheid van toen vindt u terug in de enig bewaard gebleven 17e eeuwse bibliotheek, de Bibliotheca Thysiana op het Rapenburg. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan.
De rijkdom had ook zijn schaduwzijde: door de snelle bevolkingsgroei raakte de stad overvol en een grote groep Leidenaren leefde in armoedige omstandigheden tussen de wandluizen. Zij waren aangewezen op de armenzorg die onder andere georganiseerd werd vanuit De Bakkerij.

Ook dit jaar is er weer een uitgebreid nevenprogramma met demonstraties van ambachtslieden en van diverse panden die in restauratie zijn. Voor kinderen is er op het Vrouwenkerkhof een programma met spelletjes, knutselen en jeugdvoorstellingen in het Anatomisch Theater van het museum Boerhaave. In de speciale Kidsgids staan voor kinderen leuke wetenswaardigheden over de monumenten en de kinderspeurtocht. Het stadhuis is zaterdag en zondag open voor het publiek. Hier vinden diverse activiteiten plaats, ook voor kinderen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×