Universiteit Leiden behoort tot wereldtop

In de jaarlijkse universiteitsranking van de Jiao Tong Universiteit in Shanghai hebben de Universiteit utrecht (UU) en de Universiteit Leiden (UL) opnieuw een vooraanstaande positie. Dat meldt ScienceGuide, een nieuwsmagazine voor de kennissector. De UU geldt met haar 6e plaats in Europa als de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Op de wereldranglijst staat zij op 40, een plaats hoger dan vorig jaar en laat daarmee gerenommeerde universiteiten als die van München en de Karolinska in Stockholm achter zich.De Universiteit Leiden staat Europees op de 22e plaats, wereldwijd op 72. Daarmee staat Leiden boven universiteiten als Boston en Göttingen, maar onder bijvoorbeeld de Staatsuniversiteit van Moskou. De namen van de drie beste universiteiten in het rijtje van Jiao Tong zijn Harvard, Cambridge, Stanford.

De ranking van Jiao Tong is gebaseerd op Nobelprijzen van medewerkers en alumni, citaties, publicaties in tijdschriften als Science en Nature, en de academische performance ten opzichte van de omvang van de universiteit. Omdat men bij het tellen van Nobelprijzen teruggaat tot 1900, zijn oudere universiteiten in het voordeel. Hoewel oorspronkelijk alleen voor de Chinese markt bedoeld, wordt de Jiao Tong-ranking wereldwijd gebruikt en gerespecteerd. Gelet op de methodologische kritiek – want universiteiten laten zich nu eenmaal moeilijk vergelijken – hebben de makers aangekondigd de universiteiten in 2007 in vijf disciplinaire groepen te zullen indelen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×