Vanaf het REM eiland kwamen in 1964 de uitzendingen van TV Noordzee. Later werd dit de TROS.

REM-eiland wordt dit weekend gesloopt

Als de weersomstandigheden het toelaten, begint een Nederlands-Belgische combinatie van bedrijven dit weekend met de ontmanteling van de Meetpost Noordwijk. Het voormalige REM-eiland wordt in opdracht van Rijkswaterstaat gesloopt. Bij de sloop zal eerst het bovendek worden opgehesen, daarna wordt het onderstel verwijderd. Ook maakt de aannemer de zeebodem in een straal van 250 meter rondom het eiland schoon. Het bovendek wordt zondag 24 september afgevoerd naar de haven van Vlissingen, om aan de wal te worden gesloopt. Enkele dagen later volgt het ‘jacket’. Naar verwachting zijn de werkzaamheden op zee woensdag 27 september afgerond.

Het platform is in 1964 gebouwd en in gebruik genomen door de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM), die vanaf het eiland de eerste commerciële radio- en televisie uitzendingen verzorgde. Na een aantal jaren van leegstand kocht Rijkswaterstaat Noordzee het eiland in 1974 en werd het in gebruik genomen als Meetpost Noordwijk.

Het platform maakte onderdeel uit van het Meetnet Noordzee en werd gebruikt voor het verkrijgen van hydrologische en meteorologische gegevens zoals wind, watertemperatuur, zoutgehalte, golfhoogte etc. Verder maakten onderzoeksprojecten gebruik van de Meetpost.

Er is nu tot de sloop besloten, omdat Rijkswaterstaat de meetpost niet langer nodig heeft. Ook het gebruik door onderzoeksinstituten nam af en daarnaast waren ingrijpende reparaties nodig om de levensduur van het meetplatform te verlengen. Verkoop van het platform bleek vanwege aangescherpte regelgeving niet mogelijk.

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×