Vanaf volgende week zondag handhaving winkelsluitingstijden

De gemeente Leiden gaat vanaf zondag 12 november handhavend optreden tegen de opensteling van winkels buiten de Leidse singels en zal niet meer gedogen dat winkels buiten de singels op zondag open zijn.  Dat maakte wethouder Filip van As (ChristenUnie/Ecenomische Zaken) donderdagavond in de commissievergadering van Bestuur en Leefbaarheid bekend. Handhaving van het verbod om op zondag open te zijn heeft lang op zich laten wachten omdat Van As tijd nodig had om voorbereidingen te treffen om handhaving zorgvuldig te kunnen laten verlopen. Een gemeentelijk opsporingsambtenaar gaat nu zondag 12 november op stap om te zien of winkeliers het openingsverbod overtreden. Ter plekke zal dan proces verbaal opgemaakt worden waarover de overtreder per brief wordt geïnformeerd. Bij een tweede overtreding geschiedt dezelfde procedure. Bij een derde overtreding volgt een dwangsom van 1500 euro.        

Vanaf 5 oktober heeft wethouder Van As niets meer van zich laten horen over handhaving. Van As heeft er onder andere lang over na moeten denken wat de hoogte van de dwangsom voor een economisch delict moet zijn wil hiervan een prikkel uitgaan om de winkel ook daadwerkelijk op zondag dicht te houden. De fractievoorzitter van D66, Paul van Meenen vindt strenge handhaving met het oog op een mogelijk referendum over openstelling op zondagen op zijn zachtst gezegd een beetje hypocriet. Ook het bedrag van de dwangsom van 1500 euro vindt hij een lachertje. Voor een kleine ondernemer zal dat wellicht een hoog bedrag zijn waar een prikkel van uitgaat, maar een eigenaar van een supermarkt zal er zijn hand niet voor omdraaien toch open te zijn.     

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×