Leidenaren scoren hoog in gezondheid en geluk

Hoewel er veel gemopperd wordt over de woon – en leefomstandigheden in Leiden, geven de cijfers van het Kenniscentrum over het ‘Grotestedenbeleid’ een behoorlijk positief beeld over de werkelijkheid van wonen, werken en vrijetijdsbesteding in onze stad. Het Kenniscentrum bundelt in de Weetgids alle informatie over meer dan 300 websites van kennisinstituten in Nederland. De stedelijke beleidsmakers halen hier hun informatie vandaan. Alles is gerangschikt naar de herkenbare thema’s, zoals bestuur, sociaal, fysiek en economie. Ter illustratie zijn er meer dan 100 ranglijsten en overzichten opgenomen waarin grote steden kunnen zien hoe ze scoren op vele uiteenlopende beleidsterreinen die te maken hebben met het ‘Grotestedenbeleid’.

Een aantal cijfers:

Leiden staat op de tweede plaats als drukste stad van Nederland. Dat neemt niet weg, dat de Leidenaren zich met 87,6 % van de volwassen inwoners, gelukkig tot zeer gelukkig voelen; daarmee staat Leiden op de derde plaats van ons land. Misschien gaat dit wel samen met het feit, dat 55,2% van de inwoners boven de 18 jaar regelmatig aan sport doen en zich bovendien met 80,8 % gezond tot zeer gezond voelen. De drukte van de stad heeft helaas wel tot gevolg, dat Leiden op de vierde plaats staat qua verkeersongevallen. Zeer positief is het feit, dat onze stad hoog scoort (tweede plaats) op het gebied van arbeidsparticipatie door vrouwen. Er wordt hier het minst gesloopt, maar tevens ook het minst gebouwd van heel Nederland. Bovendien is er maar 104 ha aan bedrijfsterrein beschikbaar, waarmee Leiden het slechtste scoort ten aanzien van de andere grote steden. Op het gebied van het secundaire onderwijs deelt Leiden samen met Breda, de eerste plaats. Met 24,4 % biedt Leiden de meeste banen in de gezondheidszorg en de welzijnssector.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×