Basketbalwedstrijd Aris - Leiden eindigt in 101-94

Aris dunkt Leiden in last, zo kopt het Friesch Dagblad vandaag. Het 600-koppige publiek kon genieten van heel wat spektakel, in Leeuwarden. En al was het lang niet allemaal even goed, het amusementsgehalte lag zeer hoog. Aris slaagde er uiteindelijk in voor de eerste keer de 100-punten-grens te slechten. ,,Ik ben hier heel blij”, zei Woon!Aris-coach André Roorda. ,,Deze moesten we winnen.” De ene spetterende dunk na de andere aan de kant van Aris kon niet verhullen dat Leiden het de Leeuwarders in de slotfase nog behoorlijk lastig maakte.

Van verdedigen was in de laatste minuten aan beide kanten geen sprake meer. De debutant in de eredivisie plofte nog wat driepunters in het netje en kon via de sterke Shelton Colwell (32 punten) dichtbij komen. Toch bleef de ploeg van Ivo Boom op een paar puntjes steken zodat Roorda de misdunks van Daniel Russ en Kemmy Burgess weg kon lachen. Lawrence Hamm, Ryan Diggs en Gary Ware en in mindere mate Kemmy Burgess waren zaterdag de aanjagers bij Aris. Hamm scoorde liefst 32 punten, Diggs (tien assists, dertien punten) en Ware (twaalf rebounds, veertien punten) noteerden hun eerste double-double.

Burgess was vooral vanaf de driepuntslijn gevaarlijk, net als Hamm overigens (twee op twee) zodat de zone-defensie bij Leiden weinig effect sorteerde als manier om het ritme bij Aris te breken. Toch ontliepen de twee teams elkaar niet eens veel, maar Leiden had meer zwakke momenten met dom balverlies en weinig succes van afstand. Leiden is in last na de negende nederlaag op rij. De ploeg doet een beetje denken aan Aris vorig seizoen. Heus geen slechte ploeg, veel goede bedoelingen, maar op een of andere manier valt het kwartje steeds de verkeerde kant op. Aris lijkt inmiddels afgerekend te hebben met een gebrek aan vertrouwen en de ploeg oogt elke week volwassener.

Roorda: ,,We groeien en zijn steeds beter in balans. Zij scoren na de pauze meteen twee keer en in de uitwedstrijd tegen Leiden raakten we meteen in paniek. Nu niet meer. We blijven basketballen. Dat is ervaring.” Hamm sprak van een grote stap voorwaarts. ,,Vorige week hadden we de mogelijkheid om te winnen in Groningen en konden het daar niet afmaken. Nu winnen we wel en het is zaak om ook eens wedstrijden achter elkaar te winnen. We zijn als ploeg vastberaden en hebben de energie om het te laten gebeuren. We moeten nog wel leren de wedstrijd te controleren. Het is gemakkelijker erover te praten hoe het moet, dan om het te laten zien. Maar we hebben nu zoveel wedstrijden samen gespeeld dat er geen excuses meer zijn. We kunnen iedereen verslaan, dat geloven we echt.”

In ieder geval is Aris op de goede weg. Het publiek zag zaterdag een ploeg die vanaf het beginsignaal de touwtjes in handen nam. Diggs, Hamm en Ware zetten de toon voor de rest van het duel. Toch bleef Leiden steeds in de buurt, ondanks het missen van alle zes driepuntspogingen. Niettemin was het gat met de Leeuwarders bij rust tien punten (43-33). In de derde periode leek Aris het duel te beslissen (62-47), al bleek er in het vierde kwart nog werk aan de winkel. De driepunters vlogen de Leeuwarders om de oren zodat het gaatje slonk tot zeven punten. Echt in gevaar de zege niet meer en voor de toeschouwers was het genieten van veel spektakel. ,,Dat is ook onze eerste doelstelling”, glimlachte Roorda. Woon!Aris – ZZ Leiden 101-94 (23-19, 20-14, 28-23, 30-38). Cijfers Aris. Topscorers: Lawrence Hamm 32, Kemmy Burgess 17, Herman Favors 15, Gary Ware 14, Ryan Diggs 13. Rebounds: Ware 12, Assists: Diggs 10,

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×