Crucell wordt volwassen met kindervaccins

Het Leidse bedrijf Crucell is hard op weg een volwassen speler te worden in de biotechnologiesector. Dat meldt het ANP. Het biotechbedrijf sleepte vrijdag de grootste order ooit binnen, voor vaccins tegen kinderziektes en hepatitis B in ontwikkelingslanden. Winstgevendheid voor het bedrijf uit Leiden, ontstaan uit de fusie tussen de onderzoeksbedrijfjes IntroGene en U-Bisys, gloort aan de horizon. “In feite is het de eerste order voor Crucell”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Daarvoor bestonden onze inkomsten vooral uit inkomsten uit licenties.’’

Crucell gaat de komende drie jaar tientallen miljoenen doses hepatitis B-vaccins en kindervaccins leveren aan onder meer Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Daarvoor krijgt het bedrijf minimaal 230 miljoen dollar (175 miljoen euro).

Het kindervaccin Quinvaxem, dat beschermt tegen een vijftal kinderziekten waaronder kinkhoest, difterie en tetanus, is afkomstig van de Zwitserse vaccinmaker Berna Biotech. Oook het hepatitis B-vaccin Hepavax Gene is van Berna. Crucell nam het bedrijf begin dit jaar over. Hiermee haalden de Leidenaren een volwassen biotechbedrijf in huis, in 1898 opgericht, dat al medicijnen op de markt verkoopt.

“De overname van Berna Biotech heeft Crucell veranderd van een jong onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf in een biotechbedrijf met producten voor de markt”, zegt analist Mark van der Geest van Rabo Securities. “Quinvaxem zal de grootste aanjager van groei zijn van de onderneming zijn in de komende drie jaar”. Maar de ambities van Crucell gaan verder.

Bij zijn aantreden begin 2004 gaf Crucell-topman Ronald Brus aan “het grootste biotechnologiebedrijf van Europa op het gebied van infectieziekten te willen worden”. Het bedrijf heeft alle vertrouwen in de zelf ontwikkelde Per.C6 productietechnologie. Hiermee ontwikkelt Crucell vaccins tegen onder meer griep, tuberculose, hiv en malaria, gebaseerd op gezonde menselijke cellen. Crucell herhaalde vrijdag dit jaar op 140 tot 150 miljoen euro omzet te rekenen en volgend jaar break even te zullen draaien.

Het bedrijf heeft steeds aangegeven winstgevend te zijn als de eerste producten de markt halen. Beleggers verwachten dat dat niet lang meer gaat duren. Crucell, inmiddels genoteerd aan index voor middelgrote fondsen (MidKap) in Amsterdam, wordt momenteel gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro. Het aandeel noteerde vrijdagmiddag 1,4 procent hoger op 18,48 euro.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×