Erfpachtconversie: van erfpacht naar eigen grond

Vandaag presenteerde Marc Witteman, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen, de nieuwe regeling ‘erfpachtconversie’ van de gemeente Leiden. Vanaf 1 januari 2007 krijgt de erfpachter in Leiden de mogelijkheid om het erfpachtrecht te beëindigen en de grond te kopen. Het gemeentebestuur verwacht hiermee te voldoen aan de wens van veel erfpachters. Veel erfpachters hebben om financiële en gevoelsmatige redenen de wens om eigenaar te worden van hun perceel. Dat is met deze regeling mogelijk. De gemeenteraad heeft op 15 juni 2006 haar goedkeuring gegeven aan de regeling ‘erfpachtconversie’. Speciaal voor deze conversie is een digitale rekenmodule ontwikkeld, waarmee kopers zelf de aankoopsom kunnen berekenen van hun grond. Met behulp van een tweetal persoonlijke gegevens, pincode en registratienummer, en de WOZ-waarde kan de aankoopsom berekend worden. De rekenmodule is te vinden op de nieuwe site www.leiden.nl/erfpacht

In de zeventiger jaren begon de gemeente Leiden met het uitgeven van grond in erfpacht. Koppelstein en Bockhorst zijn de eerste Leidse wijken waar grootschalig grond in erfpacht werd uitgegeven, gevolgd door de Stevenshof. De laatste grond die in Leiden in erfpacht is uitgegeven ligt in de wijk Roomburg.

Vandaag zijn alle makelaars, hypotheekverstrekkers en notarissen uit de Leidse regio geïnformeerd over de regeling en de te volgen procedure. Eind deze week wordt een begin gemaakt met het informeren van ca. 4.500 erfpachters. Deze groep bestaat uit eigenaren van woningen en appartementen in Leiden.

Verdeeld over drie opeenvolgende dagen ontvangen zij de brochure ‘Van erfpacht naar eigen grond’ en een brief over de regeling. In deze brief staan de persoonlijke gegevens. In de afgelopen maanden hebben al verschillende erfpachters belangstelling getoond om de erfpachtgrond te kopen. Naar verwachting zal begin januari de eerste officiële levering plaatsvinden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×