Wethouder Jonas leest het juryrapport voor aan de drie winnaars. foto: Jacqueline Borg

Paul Jonas reikt drie Eerste Prijzen uit aan jong talent

Vanavond om 17.15 uur werd de uitslag van de wedstrijd, die hoort bij ‘Het geheime schilderij van Rembrandt’, bekend gemaakt! Het Scheltemacomplex zat bomvol kinderen en jongeren, die hadden meegedaan aan de wedstrijd. De grote papieren zitzakken kraakten, dat het een lieve lust was. De stemming zat er goed in. Marcel Kuijer, bekend van AVRO’s ‘Smartkids’, verzocht de kids het iets rustiger aan te doen op die zitzakken, omdat ze “misschien wel gevuld waren met chocoladevla en konden exploderen”. Kuijer was, volgens zijn zeggen “speciaal uit Hilversum naar deze mooie stad gekomen” om op amusante wijze de kids te interviewen en tekst en uitleg te geven aan de wedstrijd en allerlei andere culturele activiteiten, die onderdeel van het Rembrandtjaar vormden. In totaal hadden ruim 6000 kinderen en jongeren meegedaan aan de wedstrijd.

Kuijer vroeg een paar kinderen aan welke ‘Rembrandt activiteiten’ zij hadden meegedaan. Etsen werd al snel ‘etsensoep’, de lachers op de hand en een hoog ‘Ome Willem’ gehalte, vooral toen een jongetje zijn vinger opstak om te melden, dat hij even naar de WC moest. Op twee grote schermen werd de DVD vertoond, waarop heel veel ‘geheime schilderijen van Rembrandt’ in allerlei variaties en verschillende technieken te zien waren. Wethouder Paul Jonas had de eer de prijswinnaars bekend te maken. “Eerst even plechtig doen”, begon Jonas, waarna hij het juryrapport voorlas en drie jongeren uitriep tot de winnaars van de eerste prijs! Het werk van deze drie is namelijk zo uiteenlopend en elk op zich uniek binnen de verschillende impressies van de makers, waardoor ieder een eerste prijs verdiende. Jonathan Marinus had een prachtige foto gemaakt van Rembrandt als ijssculptuur, Melanie de Vogel vertaalde het geheime schilderij in een bijzondere auto en Robert Nijenhuis zocht het geheim in een i-Pod, waarop de Nachtwacht te zien was, waar Rembrandt toen nog niet eens aan begonnen was. Kunstenares Arjenne Fakkel ontwierp een ‘Rembrandt bordspel’, waarvan wethouder Jonas het eerste exemplaar kreeg. Alle deelnemers kregen eveneens het bordspel en de DVD mee, samen met nog een aantal herinneringen in een plastik tas. De prijsuitreiking viel samen met de afsluiting van de cultuureducatieve activiteiten die er in het kader van het Rembrandtjaar gehouden zijn.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×