Stadspartij wil gratis parkeren en gratis openbaar vervoer

De gemeente moet op korte termijn zorgen dat er gratis geparkeerd kan worden aan de invalswegen naar het centrum van Leiden. Dat vindt Stadspartij Leiden Ontzet. Fractievoorzitter Jan Boer wil dat de automobilisten bovendien gratis naar de binnenstad worden vervoerd. Hij pleit daarom voor de aanleg van een ‘Ringlijn’ die alle plekken waar mensen in Leiden aankomen, stations, bushaltes en parkeerplaatsen, met elkaar verbindt. “Deze ringlijn bedient zo het centrum en kan een deel van die stinkbussen vervangen in de binnenstad.” Voor de kosten moet de provincie Zuid-Holland opdraaien. Boer daarover: “Omdat Openbaar Vervoer onder de provincie valt, moet die ook zorgen voor de financiering. Dit zal zij graag doen als er sprake is van hoogwaardig Openbaar Vervoer.”

De gratis parkeervoorzieningen moeten volgens Boer komen langs de Lammenschansweg, de Haagweg en de Plesmanlaan. Ook bij de A4 ziet hij gratis parkeermogelijkheden: “Als daar een stoptrein van de NS komt.”

De huidige plannen die de gemeente heeft om de parkeerproblemen aan te pakken duren volgens Boer veel te lang en bieden daarom geen soelaas. Boer: “Wachten op parkeergarages duurt te lang. Mischien komt er pas over vijf jaar een garage en de parkeergarage bij de Morspoort zal wel niet doorgaan, want deze heeft volgens berekeningen een exploitatie-tekort van twee miljoen euro per jaar.

Eén parkeergarage moet er volgens Boer wel snel komen. Voor alle gemeenteambtenaren aan de Langegracht. “Met de Ringlijn wordt het vreemdparkeren in Leiden Noord namelijk niet opgelost, aldus Boer die deze problemen voornamelijk aan de gemeente zelf toeschrijft: “Daar waar voor particulieren de zogenaamde parkeer-eis geldt (het verplicht zorgen voor parkeerplaatsen bij nieuwbouw) heeft de gemeente dat bij zichzelf gemakshalve maar nagelaten bij de bouw van het Stadsbouwhuis en het Tweelinghuis, eenvoudigweg omdat men dat te duur vond.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×