Lenferink tevreden over Zwedenreis

Vorige week heeft burgemeester Lenferink samen met de vicce-voorzitter van de Raad van Bestuur van de universiteit een vierdaags bezoek gebracht aan de Zweedse universiteitsstad Lund. Dat gebeurde op kosten van die gemeente. Het betrof hier een vierdaags symposium waarbij de problemen van 26 middelgrote universiteitssteden met een historisch centrum aan de orde kwam. Opvallend was dat alle deelnemende universiteitssteden net als Leiden hun kenniseconomie verder versterken. Ook op Bio Sciencegebied ligt concurrentie op de loer. Bio Science wordt overal als speerpunt genoemd. Toch is Leiden niet bang voor die concurrentie omdat het al vijftien jaar voorsprong op de andere universiteitssteden heeft. Ook kampen alle deelnemende steden met een bereikbaarheidsprobleem. Ze hebben al een lightrailverbinding of overwegen dat.   

Leiden gaat als gevolg van het bezoek intensiever samenwerken met het gemeentebestuur van het Belgische Leuven. Qua inwoneraantal en grootstedelijke problematiek lijkt Leuven, dat in de agglomaratie van Brussel ligt, erg op Leiden. Voor Nederland nam ook Groningen deel aan de conferentie. Krakau met 700.000 inwoners viel de burgemeester erg op. Ook zusterstad Torun en Cambridge deden ee. Lenferink zegt veel van het bezoek te hebben opgestoken en presenteert binnenkort zijn dagboek en bevindingen aan B & W en gemeenteraad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×