LUMC neemt eerste 7Tesla MRI-scanner in Nederland in gebruik

In september neemt het LUMC de eerste 7Tesla MRI-scanner in Nederland in gebruik, die voor menselijke toepassingen wordt ingezet.De kwaliteit van MRI-beelden wordt grotendeels bepaald door de sterkte van het magneetveld van de scanner. Deze sterkte wordt aangegeven met de eenheid Tesla. Hoe hoger het aantal Tesla is, hoe hoger de beeldkwaliteit. De 7Tesla MRI-scanner die het LUMC in gebruik gaat nemen, heeft met 7 Tesla een beeldkwaliteit die een stuk hoger is dan de MRI-scanners die andere Nederlandse ziekenhuizen gebruiken. Deze toestellen beschikken namelijk over 1,5 tot in uitzonderlijke gevallen 3 Tesla.

De ingebruikname van de nieuwe scanner is een belangrijke nieuwe stap in het medisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Door de hoge beeldkwaliteit is het groegtijdig vaststellen van een diagnose eenvoudiger geworden. Het LUMC wil zich dan ook richten op de vroege diagnose van Alzheimer. Verder trachten zij meer te leren over migraine, doen ze onderzoek naar de energiehuishouding bij gezonde mensen en patiƫnten met diabetes. Ook nemen ze het proces van veroudering onder de loep. Bij gezonde vrijwilligers zal het functioneren van de hersenen worden onderzocht door het zeer nauwkeurig afbeelden van hersenactiviteit. MRI is compleet veilig voor patiƫnten en gezonde vrijwilligers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×