'Take away'stalletje. Op de achtergrond aanstormende nieuwbouw en afbraak van de oude wijk. Foto: RAP

Lezingencyclus 'China in Beeld' in RAP

Het RAP Architectuurcentrum organiseert in het kader van de tentoonstelling ‘China in Beeld’ een lezingencyclus. Tijdens drie interessante lezingen geven ervaren sprekers hun visie op de onstuimige ontwikkelingen in het hedendaagse China. Tijdens de eerste lezing komen verschillende aspecten van de hedendaagse Chinese kunst aan bod. De tweede lezing gaat in op de veranderingen van het Chinese landschap. Bij de derde lezing doen studenten van de TU in Delft verslag van hun studiereis naar Beijing en Shanghai.

De eerste lezing wordt op woensdag 29 augustus gehouden door Cees Hendrikse, Chinakenner, en verzamelaar van Chinese kunst. In 1995 was hij gastconservator bij Museum Beelden aan Zee voor de tentoonstelling ‘Xiânfçng, Beeldhouwkunst van de Chinese avant-garde’. Hij gaat in op de veranderingen, die na de Culturele Revolutie in China plaatsvonden en laat zien hoe de kunstenaars hierop hebben gereageerd. Naast Hendrikse zal Anne Sytske Keijser vertellen over de effecten van modernisering op de Chinese samenleving. Keijser is verbonden aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek bij de faculteit Sinologie speelt zich vooral af op het gebied van literatuur en film. Met filmfragmenten uit recente Chinese documentaires en speelfilms laat zij haar indrukken zien. Onderwerpen als migranten-arbeiders, de mijnen en de veranderende normen en waarden passeren de revue.

Tweede lezing

Op woensdag 5 september gaan twee sprekers in op de veranderingen in het ‘landschap’ van China. Niek Roozen is als landschaparchitect sinds jaren betrokken bij diverse projecten in China. Zo leverde hij een bijdrage aan de Wereld Expo Horticultuur van 2006 in Shenyang en is hij betrokken bij de voorbereidingen voor de Wereld Expo in 2010 in Shanghai. Vera Deus werkte jarenlang als architect in China. Ze vertelt over haar ervaringen in een veranderende wereld. (NB: haar verhaal is in het Engels).

Derde lezing

Tenslotte geven op woensdag 12 september studenten van de TU Delft een toelichting op hun studiereis naar Beijing en Shanghai in 2006. Tijdens deze reis pasten zij een experimentele analysemethode toe op beide steden waarbij ze een doorsnede maakten dwars door de stad. Hierna volgden zij deze doorsnede in rechte lijn en brachten alles wat ze tegenkwamen in kaart. Zo kwamen ze terecht in de Lilongs van Shanghai en de Hutongs van Beijing, de oude volkswijken waarvan er al veel zijn afgebroken, maar ook in de hypermoderne nieuwbouwwijken.

De avonden beginnen om 19.30 uur en zijn vrij toegankelijk. Meer info: www.rapsite.nl

Tentoonstelling China in Beeld Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag: 13.00 – 17.00 uur; zaterdag: 11.00 – 17.00 uur.

RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×