Foto: Patricia Börger

Indrukwekkende fotografische documentaire bij Kleine Klup

Patricia Börger studeerde fotografische vormgeving aan kunstacademie St. Joost te Breda. In 2006 voltooide zij de Masteropleiding Photographic Studies aan de Universiteit Leiden. Sinds 2002 werkt Patricia als freelance fotograaf en autonoom kunstenaar, en is medecurator van de Leidse Galerie De Kleine Klup. In deze galerie is de fotografische documentaire ‘Anna’ te zien, waarin Borger negen jonge vrouwen, die lijden aan diverse eetstoornissen, interviewt en fotografeert. Anna is een van hen. Zij is 24 jaar, heeft last van nachtmerries en paniekaanvallen en heeft moeite met het verwerken van haar jeugd. Ooit woog ze 32 kilo, toen stopte haar hart. Een maand geleden heeft ze haar derde therapie afgerond en is ze weer begonnen met studeren. Börger heeft niet gezocht naar het shockeffect maar juist ‘het gezicht achter de ziekte’ zichtbaar willen maken.

Börger liep stage bij Fotostudio Lighthouse in Breda, fotograaf Marco Delogu in Rome en het Prentenkabinet/Studie en Documentatie Centrum voor Fotografie in Leiden.

De interesse van Börger in eetstoornissen komt enerzijds door verschillende verhalen uit haar omgeving van mensen die lijden/leden aan een eetstoornis en anderzijds door het vervormde beeld uit de media van het schoonheidsideaal en van eetstoornispatiënten. Haar fotografische documentaire richt zich op anorexia nervosa en boulimia nervosa. De fotograaf heeft plekken (kamers, gezamenlijke ruimtes, behandelruimtes) binnen de klinieken Novarum en PsyQ gefotografeerd. Daarnaast portretteerde zij patiënten. Hen werd de keuze gelaten om anoniem te blijven, enkelen hebben hiervoor gekozen. Naast het fotograferen van de patiënten heeft Börger negen vrouwen geïnterviewd. De vrouwen werden geen vragen gesteld, zij vertelden wat ze wilden vertellen. Deze persoonlijke ervaringen vormen een belangrijk onderdeel van de reeks. Delen van de interviews worden tijdens de expositie afgespeeld en werken op deze manier samen met de foto’s. Meer info: www.patriciaborger.nl

De tentoonstelling is tot 27 januari te bezichtigen. Meer info: www.dekleineklup.nl

Fotogalerie de Kleine Klup, Nieuwe Rijn 1,Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×