Eerbetoon Leidse mecenas van Swieten in de Waag

De Leidse mecenas van Haydn, Mozart en Beethoven, baron Gottfield van Swieten heeft een zeer belangrijke rol vervuld in de carrières van Haydn, Mozart en Beethoven. Aanstaande woensdag wordt de weldoener herdacht met een speciaal concert in de Leidse Waag door het naar hem vernoemde ensemble ‘de Van Swieten Society. Het ensemble, geleid door fortepianist Bart van Oort, speelt kamermuziek van Haydn, Mozart en twee zonen van Bach, die dankzij de Leidse baron tot stand is gekomen. De musici van de Van Swieten Society spelen al vijftien jaar samen.

Van Swieten was de zoon van een beroemd medicus. Toen zijn vader lijfarts van keizerin Maria Theresia werd, verhuisde hij naar Wenen. Van Swieten groeide uit tot diplomaat van de Habsburgers. Tijdens zijn reizen door Europa verzamelde hij veel muziek, waaronder tientallen manuscripten met werken van Bach.

Van Swieten componeerde voor zijn plezier en was een gulle mecenas. Hij verstrekte veelvuldig compositieopdrachten. Werken als Haydns Die Schöpfung en Beethovens Eerste symfonie zijn dankzij hem totstandgekomen. Na Mozarts overlijden gaf hij financiële steun aan diens familie.

De Waag, woensdag 30 januari, aanvang 20.15 uur. Kaarten kunnen telefonisch bij de kassa van de Stadsgehoorzaal worden gereserveerd: 071-513 17 04 of via de website: www.stadsgehoorzaalleiden.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×