Stier Herman weer op stal bij Naturalis

Vanaf aanstaande vrijdag is stier Herman weer terug in Naturalis. Herman, die in 2004 in zijn stal bij Naturalis overleed, is het eerste grote transgene zoogdier ter wereld. Het was de bedoeling dat de koekalfjes die hij voortbracht, melk zouden geven waarin de menselijke stof lactoferrine zat. Dit eiwit werkt ontstekingsremmend en kan worden toegevoegd aan babymelk.In totaal kreeg Herman 55 nakomelingen. De melk van de koeien die hij voortbracht, bevatte wel wat meer lactoferrine, maar niet zoveel als werd gehoopt.

In 2002 verhuisde de gepensioneerde stier naar Naturalis, waar hij samen met twee dochters woonde. Twee jaar later overleed hij, nadat bij hem een ernstige vorm van artrose geconstateerd was. Herman was met zijn 13 jaar één van de oudste stieren van Nederland.In 2006 is het kadaver in Naturalis publiekelijk geprepareerd, waarna zijn huid werd gedroogd. Vanaf komende vrijdag is Herman in opgezette vorm te bewonderen.Voor Naturalis vertegenwoordigt de stier een nieuw tijdperk in de omgang tussen mensen natuur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×