'Bladeren door Blaeu' historische Leidse atlas op internet

Vandaag heeft wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) bij het Leidse Regionaal Archief de ‘Atlas Blaeu’ vrijgeven voor het internet. In aanwezigheid van iedereen die bij het project was betrokken, een aantal genodigden en het personeel van het Regionaal Archief Leiden werd de historische en kostbare atlas nog één keer uit het depot gehaald. Vanaf nu is de atlas, genaamd een ‘Toneel des Aerdrycks’ te zien op het internet! De boekwerken (zes banden) kunnen voortaan weer veilig in depot blijven. De atlas is vandaag gepresenteerd op de website van Regionaal Archief Leiden onder de veelzeggende titel: ‘Bladeren door Blaeu’.

In 2007 besloot het Regionaal Archief Leiden om de atlas uit 1659 digitaal toegankelijk te maken. Het bijzondere  werk bestaat uit zes banden. Vanwege de kwetsbaarheid kon het niet langer aan het publiek ter beschikking worden gesteld.

Voor het eerst bestaat de mogelijkheid om door alle zes delen van de atlas te bladeren en dankzij de toepassing van hoge resolutie scantechnologie moeiteloos tot op het kleinste detail te kunnen inzoomen. Handige zoeksystemen leiden de bezoeker door de inhoud heen. Ook kunnen prachtige afdrukken worden besteld via de aan het systeem gekoppelde webwinkel.

Meer info: www.leidenarchief.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×