David Broekman grote ontdekking van Leidse jazzgeschiedenis

“Leiden heeft vele namen voortgebracht die een belangrijke rol in de jazzgeschiedenis hebben gespeeld. Klaas van Beeck, Frans Poptie, Ab de Molenaar, Cees Schrama, Paul Uljee en Henny Mieremet, om er maar een paar te noemen. David Broekman is nauwelijks bij iemand bekend. Toch behoort deze Leidenaar wel bij de meest succesvolle Nederlandse componisten.” Dat zegt Chris Verplancke, voorzitter van de Stichting Leidse Jazz Geschiedenis. De stichting maakt de uitgave van een boek over de jazzgeschiedenis van Leiden mogelijk. Historicus Cor Smit corrigeert, André van der Waal tekent voor de vormgeving en vele enthousiaste vrijwilligers zijn al twee jaar bezig alle verbale en geschreven momenten uit de roerige Leidse Jazzgeschiedenis te verzamelen voor Jazz-cat en auteur Cees Mentink. Het driehonderd pagina’s tellende boek zal niet alleen bol staan van de vele anekdotes maar ook met uniek fotomateriaal.

De beschreven geschiedenis begint in 1899, bij de geboorte van David Broekman aan de Warmoesmarkt (thans Vismarkt) in Leiden, zoon van een handelaar in vis en tafelzuren. Broekman groeide op in Leiden, hij was een eigenzinnig maar zeer getalenteerde musicus en meldde zich als student aan bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vertrok vervolgens op 24 jarige leeftijd naar Amerika en werd er beroemd. Op één april was het precies 50 jaar geleden dat David Broekman overleed. Zijn dood was voorpaginanieuws voor de New York Times. De muzikale heldendaden van David Broekman, waaronder zijn filmmuziek, opnamen met Frank Sinatra en zijn optreden tijdens het Newport Jazz Festival in 1956, zullen in het boek uitgebreid aan de orde komen, gelardeerd met foto’s, onder anderen enthousiast beschikbaar gesteld door de Amerikaanse dochters en zoon van David Broekman. Deze laatste zullen bij de presentatie van de Leidse Jazzgeschiedenis op 6 november in de Marekerk zeker niet ontbreken.

Het boek behandelt verder de geschiedenis van jazzclubs als Folk Beat, Jazz on Sunday en Hot House, alle edities van de Leidse Jazzweek, en jazzcafé The Duke en Dick Wansink. Talrijke nog niet eerder gepubliceerde foto’s zullen mede het boek tot een uniek document maken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×