Nieuw insect ontdekt op terrein Naturalis

Onderzoekers hebben in de bodem op het terrein van Museum Naturalis een nieuwe soort springstaart, Desoria trispinata, gevonden. Het is het eerste nieuwe diertje dat de inventarisatie op het terrein rondom het museum oplevert. Dat meldt de website Tuin & Landschap. Van het kleine insect dat in de bodem leeft zijn in Nederland ongeveer 200 verschillende soorten bekend. Springstaarten komen in grote aantallen in de bodem voor, per are kan hun aantal oplopen tot 0,065 kg.

De meeste springstaartsoorten leven van schimmels in de bodem, maar er zijn er ook die zich voeden met plantenresten, bacteriën en mest. Bij vertering van deze organische materialen komen koolzuur, water en mineralen als stikstof en fosfor vrij. Andere voeden zich met klei en zand, in hun darmen binden ze de humus aan de gronddeeltjes. Zo ontstaat stabiele humus.

Sinds januari wordt het terrein rondom Naturalis onder de loep genomen ter ere van het 33,3-jarig jubileum van EIS, een Europese stichting die de ongewervelde fauna in kaart brengt. Inmiddels zijn er al 880 soorten op het terrein geïnventariseerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×