Klaplopers, foto: RAL.

Herkomst Klaplopers Brandewijnsgracht bekend

De herkomst van de Klaplopers op de Brandewijnsgracht is eindelijk bekend. De unit Monumenten & Archeologie van de gemeente heeft ontdekt, dat de twee tonvormige natuurstenen ornamenten met daarop de opschriften P.v.d., W., AN, 19, NO en 08, afkomstig zijn van het voormalige pand aan Hooigracht 105. Dit huis werd in 1906 gekocht door huisschilder Pieter v/d Wijngaard, die architect H.J. Jesse opdracht gaf het flink te verbouwen en verfraaien. Deze architect ontworp de ornamenten, die houten verfpotten voorstellen. De schilder was om een centje bij te verdienen ook nog kuiper en maakte die houten potten.

De ornamenten werden op de gevel van zijn huis geplaatst en werden ook wel Klaplopers genoemd. Dat komt waarschijnlijk, doordat niet iedereen de verfpotten direct betaalde.Het pand is inmiddels verdwenen. Het bevond zich op de plaats waar nu de Albert Heijn staat. Een foto ervan is terug te vinden in het Regionaal Archief Leiden. Toen de sloop in de jaren 70 plaatsvond, zijn de Klaplopers op de straat geplaatst.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×