'Crossing the river Styx', acryl/olieverf op doek, door Jasper Hagenaar.

Nieuwe Schilders bij galerie LUMC

In de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vanaf eind van deze maand het werk van acht ‘Nieuwe Schilders’ te bewonderen. Deze acht hedendaagse kunstenaars zijn in de periode van 2006 tot en met 2007 ‘artists in residence’ geweest op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en laten op de tentoonstelling zien, wat hen fascineert en waarom zij de schilderkunst nodig hebben om zich uit te drukken. Elk jaar wordt er maar een klein, select groepje tot de Rijksacademie toegelaten en voor veel kunstenaars betekent dit een opstapje naar succes. De tentoonstelling, onder de naam ‘Nieuwe Schilders’ geeft een goed beeld van de hedendaagse schilderskunst.

De acht deelnemende kunstenaars zijn:

  • Helen Verhoeven (1974) won dit jaar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. In haar schilderijen presenteert ze de wereld als een toneeldecor. Tegen de achtergrond van een barokke balzaal poseert een groep uitgedoste mensen. Helen Verhoeven toont met details de onderdrukte emoties en spanningen die de groep wil camoufleren.
  • Jasper Hagenaar (1977) reageert met zijn schilderijen op het grote aanbod van beelden uit de media. Op doek brengt hij de beelden terug tot hun essentie zoals hij een boom tot een donkere gestalte reduceert. Zijn werk gaat over kracht, maar ook over mislukking die op de loer licht.
  • Micha Patiniott (1972) schildert ‘onspectaculaire’ onderwerpen, zoals hij zelf zegt. Mensen, dingen en gebeurtenissen die hij ondanks hun alledaagsheid, bijzonder of eigenaardig vindt.
  • Op de Rijksacademie verving Malin Persson (1978) haar figuratieve landschappen voor geometrische abstracte voorstellingen. Nog steeds vormt het landschap het uitgangspunt voor haar werk. In strak geordende kleurvlakken en rechte lijnen geeft ze een beeld van het universele landschap.
  • Gebeurtenissen uit het alledaagse leven inspireren Pere Llobera (1970). Fragmenten die hem raken vertaalt hij in schetsmatig opgezette schilderijen waarbij hij zijn eigen verbeelding mengt met beelden uit de kunstgeschiedenis.
  • Heddy-John Appeldoorn (1975) schildert een kleurrijke wereld waarin fabeldieren, monsters en vogels vertellen over de duistere kanten van de mens.
  • De schilderijen van Tala Madani (1981) gaan over het gefrustreerde gedrag van mannen uit haar geboorteland Iran. Op provocatieve en humoristische wijze stelt ze vragen aan de orde over de culturele en seksuele identiteit van de hoofdpersonen.
  • Met haar installaties zoekt Aukje Koks (1977) naar de essentie van de schilderkunst. Het vermogen op het platte vlak een driedimensionale wereld te creĆ«ren, fascineert Koks en is tevens de aanleiding voor haar schilderijen.

De tentoonstelling loopt van 29 januari tot en met 15 maart. Meer info: www.lumc.nl/galerie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×