Romeins gouden parfumflesje van 200 na Christus, gevonden in Heerlen; foto: RMO.

Poederen, smeren en parfumeren in Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden is te zien hoe in het oude Egypte, het Nabije Oosten, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland met parfum, cosmetica en schoonheid werd omgegaan. Onder de titel ‘Aphrodites beauty case’ is een nieuwe mini-expositie ingericht, gecombineerd met een gelijknamige rondwandeling. In de tentoonstelling staat het schoonheidsideaal centraal. Al eeuwenlang wordt er heel wat afgesmeerd, gepoederd en geparfumeerd. Ook in de klassieke oudheid stonden spiegels, kammen, krultangen en nagelvijltjes op de toilettafel. Op de expositie zijn sierlijke parfumflesjes van glas, een keur aan antieke toiletartikelen en foto’s van boudoirscènes en parfummakers op fresco’s uit Pompeï en Egypte te zien. Eeuwenoude schoonheidsgeheimen worden onthuld.

Zo smeerden Egyptische vrouwen een mengsel van sesamolie en kalk op hun gezicht als antirimpelcrème en de Griekse dames besprenkelden elk lichaamsdeel met een ander geurtje. Onthaard werd er ook al. De Romeinen onthaarden zich met vlammetjes uit een olielamp, met hete hars of een epileertang. Dit en nog veel meer interessante wetenswaardigheden komen aan bod op de tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt van 27 maart tot en met 31 december 2009.

Meer info: www.rmo.nl.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×