Gouden Speld voor professor Schilperoort

Prof. dr. Robbert A. Schilperoort is door de gemeente Leiden onderscheiden met de Gouden Speld voor Externe Relaties. Schilperoort was in de jaren zeventig van de vorige eeuw één van de grondleggers van het Leiden Bio Science Park. Daarvoor had hij zijn sporen al verdiend als een groot deskundige op het gebied van recombinant DNA- en monoklonale antilichaam-technologie. Deze techniek kreeg in die tijd de naam biotechnologie. Burgemeester Lenferink heeft de speld vanavond uitgereikt.

De heer Schilperoort haakte in 1979 aan op de uitkomsten van het rapport van de Commissie Wagner, die in een tijd van crisis en grote werkloosheid een nieuw industrieel elan bepleitte. Zo startte hij als eerste het Innovatie Onderzoek Programma Biotechnologie. Hij richtte de onderzoekschool Biotechnologie Delft Leiden op. In de Verenigde Staten maakte hij kennis met scienceparken en Schilperoort bedacht dat een biotechnologisch sciencepark in Leiden tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Met steun van universiteit en gemeente is dit gelukt> Hoewel een enkele criticus aanvankelijk vreesde dat binnen vijf jaar driekwart van de bedrijven failliet zou zijn, is het park werd een groot succes gebleken.

Prof. Schilperoort speelde een belangrijke rol bij het halen van diverse biotechnologische bedrijven naar Leiden, zoals MOGEN, Promega en Centocor. Vandaag wordt het 25-jarig bestaan van het Leiden Bio Science Park gevierd met een feestelijk diner in Museum Boerhaave. Deze week 25 jaar geleden werd op 4 april 1984 het Academisch Bedrijven Centrum (ABC) als eerste bedrijf op het Leiden Bio Science Park opgericht. In de afgelopen 25 jaar is het park uitgegroeid tot het grootste biomedische science park van Nederland met bijna 90 gespecialiseerde bedrijven.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×