Zilvermeeuwen doen zich vooral in de zomermaanden tegoed aan de vuilniszakken in het winkelgebied rond de Nieuwe Rijn. (Archieffoto: Chris de Waard).

Laatste proef met gele anti-meeuwen zak

Deze week start de gemeente een laatste proef met gele vuilniszakken. Zwerfafval ontstaat in Leiden met name doordat meeuwen vuilniszakken openpikken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat gele vuilniszakken bij meeuwen minder populair zijn dan zakken in andere kleuren. Met deze proef wordt onderzocht of het gebruik van de gele zakken het ontstaan van zwerfafval zodanig vermindert dat het zinvol is om hier op verschillende plekken gebruik van te gaan maken.

De proef met de gele zakken duurt veertien weken, van 11 mei tot 15 augustus en vindt plaats in het gebied tussen de Nieuwe Rijn, Kraaierbrug, Utrechtse Veer, Plantagelaan, het Levendaal en de St. Jorissteeg. In dit gebied worden de gele vuilniszakken huis aan huis verspreid, samen met dichtbinders en een informatiekaart voor de bewoners.

In januari en februari is ook een proef geweest met de gele vuilniszakken. Hieruit bleek onder meer dat de in stad aanwezige zilvermeeuwen in de winter geen behoefte hebben om hun voedsel uit vuilniszakken te halen. In de zomer is dat juist wel het geval. Deze uitkomsten vroegen om een vervolgproef.

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×